Obrazovanje

Damjanović: Zadovoljni smo rezultatima eksperimentalne male mature

Damjanović: Zadovoljni smo rezultatima eksperimentalne male mature
Foto: Arhivska fotografija | Damjanović: Zadovoljni smo rezultatima eksperimentalne male mature

BANJALUKA - Rezultati eksperimentalne male mature, koju su polagali učenici devetih razreda iz 21 osnovne škole u Republici Srpskoj, na nivou su rezultata svih država u okruženju u kojima se polaže mala matura, rekao je Srni direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

On je rekao da je procenat riješenosti testova na eksperimentalnoj maturi, sprovedenoj prošle sedmice, iz matematike 42,74 odsto, a iz srpskog jezika i književnosti 56,02 odsto.

Damjanović kaže da je eksperimentalna mala matura realizovana među 1.718 učenika i to 6. juna iz srpskog jezika, a 8. juna iz matematike.

"S obzirom na to da se prvi put sprovodi i da su učenici imali trećinu zadataka koji nisu iz zbirke, to su rezultati iz matematike i srpskog jezika na nivou rezultata svih država u okruženju gdje se sprovodi mala matura. Zadovoljni smo", poručio je Damjanović.

On je rekao da se prilikom odabira škola vodilo računa da se one nalaze u gradskim, prigradskim i seoskim sredinama, kao i da imaju veliki broj učenika, optimalan broj učenika i mali broj.

Damjanović je naveo da je Republički pedagoški zavod izabrao nastavnike koji su testirali učenike, one koji su pregledali testove i nastavnike supervizore, a u svakoj školi su savjetnici iz Zavoda bili super-supervizori.

"Zadovljni smo činjenicim da je sprovođenje eksperimentale male mature proteklo bez problema i u skladu sa uputstvima, te da je više od 98 odsto učenika pristupilo testiranju", rekao je on.

Damjanović kaže da će, na osnovu analize rezultata, biti izvršene adekvatne pripreme za narednu godinu.

On je dodao da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najavilo da će mala matura u svim osnovnim školama u Srpskoj, najvjerovatnije, biti uvedena školske 2021/2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije