Obrazovanje

Danas i sutra testiranje znanja malih maturanata u RS

Danas i sutra testiranje znanja malih maturanata u RS
Foto: Arhiva / A. Čavić | Danas i sutra testiranje znanja malih maturanata u RS

BANJALUKA, PRIJEDOR - Učenici devetih razreda iz 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj danas i sutra radiće testove iz srpskog jezika i matematike radi utvrđivanja koliko znanja, umijeća i vještina imaju iz ovih predmeta tokom cijelog osnovnog školovanja.

Naime, tako će učenici u 21 osnovnoj školi raditi testove probne mature, dok će mali maturanti iz 166 osnovnih škola biti obuhvaćeni eksternom provjerom dostignuća.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, ističe da će eksternu provjeru postignuća raditi  7.415 učenika, dok će proba male mature biti za 1.749 učenika.

"Ove ocjene ne unose se u radne knjige i neće uticati na uspjeh učenika, ali smo dali uputstvo direktorima škola da učenicima koji pokažu bolje rezultate na testovima nego što imaju ocjenu mogu popraviti", rekao je Damjanović za "Nezavisne".

Dodao je da će se testovi razlikovati na probnoj maturi i eksternoj provjeri.

"Iste su zbirke zadataka za eksternu provjeru i malu maturu, ali će testovi biti različiti", pojašnjava Damjanović.

On  dodaje da je cilj da rezultati na ovim provjerama budu što bliži ocjenama koje učenici imaju u dnevnicima.

"Eksperimentalna mala matura trebalo bi da bude oko 10. juna u 21 osnovnoj školi u RS", kaže Damjanović.

Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor, kaže da provjere znanja sprovode u cilju pripreme učenika za malu maturu, koju bi trebalo da polažu od 2021. godine.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je da se već pet godina  sprovodi eksterna provjera učeničkih dostignuća.

"Svoj djeci koja kvalitetno urade test na eksternoj provjeri nastavnik ima slobodu da unese takvu ocjenu, odnosno da đaci koji su dobro uradili test budu nagrađeni", dodao je Popržen i kazao da eksternom provjerom dostignuća škole vježbaju za uvođenje male mature.

Božana Vukić, direktorica OŠ "Majka Knežopoljka" Knežica, kod Kozarske Dubice, kazala je da se kod njih sprovodi mala matura.

"Mi imamo 33 učenika koja bi ova dva dana trebalo da polažu testove za probu mature", kazala je Vukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije