Obrazovanje

Darko Đogo novi dekan Bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški"

Darko Đogo novi dekan Bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški"
Darko Đogo novi dekan Bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški"

ISTOČNO SARAJEVO - Nastavno-naučno vijeće Bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči izabralo je jereja docenta doktora Darka Đoga za novog dekana ovog fakulteta.

Na internet stranici Bogoslovskog fakulteta navodi se da je Đoginim izborom fakultet dobio svog četvrtog dekana - prvog koji je svoje cjelokupno teološko obrazovanje dobio upravo na ovom fakultetu.

Đogin izbor predstavlja plod dvadesetogodišnjeg truda Srpske pravoslavne crkve i Univerziteta u Istočnom Sarajevu da Bogoslovski fakultet u Foči obrazuje sopstvene kadrove koji će uspješno voditi ovu visokoškolsku ustanovu i prenositi bogoslovsko znanje novim generacijama mladih teologa.

Đogo je rođen 30. novembra 1983. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je na Palama. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči diplomirao je 2006. godine sa prosječnom ocjenom 9,67.

Na istom fakultetu je magistrirao 2008. godine tezom "Trojična ikonična ontologija Svetog Atanasija Velikog", a doktorsku tezu "Hristološka eshatologija Rudolfa Bultmana i Jirgena Moltmana - kritički osvrt iz perspektive pravoslavne teologije" odbranio je 2010. godine, takođe, na Bogoslovskom fakultetu u Foči.

Asistent na Bogoslovskom fakultetu postaje 2007, da bi u junu 2011. godine bio izabran u zvanje docenta.

Za prorektora za duhovne nauke, umjetnosti i sport na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu izabran je 2012. godine i tako postao najmlađi prorektor u istoriji Univerziteta, ali i prvi profesor Bogoslovskog fakulteta u istoriji srpskog školstva koji je stupio na ovu dužnost.

Po podnošenju ostavke na mjesto dekana profesora doktora Borisa Brajovića, Đogo postaje vršilac dužnosti dekana i tu dužnost obavlja do izabora za četvrtog dekana Bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški".

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj rukopoložio ga je u čin đakona 19. decembra 2012, a potom i u čin prezvitera na Božić 2013. godine.

Darko Đogo je objavio više samostalnih naučnih radova na srpskom, engleskom i rumunskom jeziku u domaćim i stranim naučnim časopisima, uključujući i knjigu "Hristos, mitos, eshaton: Jedno pravoslavno čitanje Rudolfa Bultmana i Jirgena Moltmana" u izdanju Instituta za teološka istraživanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, 2011. godine.

Govori engleski, njemački, ruski, novogrčki, rumunski i ukrajinski jezik, a služi se i starogrčkim i latinskim jezikom.

Sjednici naučno-nastavnog vijeća na kojoj je Đogo imenovan za dekana prisustvovali su NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novakovića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije