Obrazovanje

Dekan zaključao vrata inspektorima

Dekan zaključao vrata inspektorima
Dekan zaključao vrata inspektorima

SARAJEVO - Uzeir Bavčić, dekan Pedagoškog fakulteta u Sarajevu, u petak nije dozvolio inspektorima Uprave za inspekcijske poslove KS da uđu u zgradu tog fakulteta kako bi provjerili poslovanje i zakonitost.

Dekan se pozvao na autonomiju Univerziteta i zaključao vrata fakulteta.

Glavni inspektor za visoko obrazovanje u srijedu je utvrdio da izbor dekana na Pedagoškom fakultetu nije sproveden u skladu sa zakonom.

Tako se u petak ispred Pedagoškog fakulteta u Sarajevu odvijala prava drama zbog koje je intervenisala i policija. Ulaz u zgradu bio je zaključan za inspektore i studente, ali i za novinare, koji su željeli razgovarati sa dekanom. Na tom fakultetu u petak se niko nije javljao ni na telefon.

Nalazom inspektora ustanovljeno je da je Bavčić već pune četiri godine nezakonito dekan Pedagoškog fakulteta.

Na 22. sjednici Nastavno-naučnog vijeća fakulteta, održanoj 19. marta, donesena je odluka kojom se pokreće postupak izbora dekana, te je imenovana Komisija za sprovođenje postupka izbora dekana od pet članova u sastavu kojeg su jedan redovni, dva vanredna profesora i dva docenta.

"Ova komisija je imenovana suprotno Statutu Univerziteta u Sarajevu. I procedura izbora dekana sprovedena je suprotno odredbi Statuta", saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

Bavčić je izabran u zvanje vanrednog profesora na osnovu odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 9. februara 2005. godine, na osnovu tada važećeg Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. Odredbom zakona jasno je definisano da se "vanredni profesor bira za vrijeme od šest godina". Iz zakonske odredbe jasno proizlazi da je izbor u zvanje vanrednog profesora Uzeira Bavčića istekao 2011. godine, koji, do momenta vršenja inspekcijskog nadzora, nije biran u više zvanje, odnosno akademsko zvanje redovnog profesora.

Kako je navedeno u Upravi za inspekcijske poslove KS, Bavčić je u maju 2011. godine nezakonito imenovan za dekana fakulteta i suprotno odredbi tada važećeg Zakona o visokom obrazovanju KS, kojim je precizno definisano da se "dekan fakulteta bira iz reda članova akademskog osoblja u zvanju redovnog ili vanrednog profesora".

Iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu u petak su kazali da su oni upoznati sa dešavanjima na Pedagoškom fakultetu te da će se o svemu raspravljati na prvoj narednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije