Obrazovanje

Delegacija banjalučkog Univerziteta na konferenciji u Čengdu

Delegacija banjalučkog Univerziteta na konferenciji u Čengdu
Foto: Srna | Delegacija Univerziteta u Banjaluci na konferenciji u Čengdu

BANJALUKA - Delegacija Univerziteta u Banjaluci učestvovala je na 13. konferenciji Konfucijevih instituta u kineskom gradu Čengdu koja je bila posvećena promovisanju i unapređenju kvaliteta tih instituta u svijetu.

Na ovoj dvodnevnoj konferenciji učestvovali su rektori i predstavnicima univerziteta iz cijelog svijeta, a Univerzitet u Banjaluci predstavljali su rektor Radoslav Gajanin i direktori Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci Jing Cai i LJiljana Stević, saopšteno je iz Univerziteta.

Na ceremoniji otvaranja rektorima i predstavnicima univerziteta iz cijelog svijeta dobrodošlicu je poželjela predsjedavajuća sjedišta Konfucijevih instituta Sun Čunlan.

Konferencija, koja je odrana juče i danas pod nazivom "Reformom i inovacijom do razvoja: zajedničkim radom do zajedničke budućnosti" sastojala se od osam rektorskih foruma i 20 radionica koje su fokusirane na model upravljanja Konfucijevim institutima i mehanizam inovacija.

Delegacija banjalučkog univerziteta učestvovala je u radionicama koje su se bavile otvaranjem Konfucijevih učionica kao filijale Konfucijevih instituta, usklađivanjem interesa i očekivanja partnerskih univerziteta u Kini i domaćina Konfucijevog univerziteta, te jačanjem saradnje univerziteta u okviru platforme Konfucijevih instituta.

Drugi dan konferencije bio je posvećen inovativnim modelima unapređenja rada Konfucijevih instituta, procesom digitalizacije, izgradnjom platforme za dvosmjernu i saradnju na više nivoa, kao i ostalim važnim temama za unapređenje saradnje i pružanje dodatne vrijednosti univerzitetima čiji studenti imaju priliku da uče kineski jezik, bez obzira na oblast u kojoj se usavršavaju.

Savjetodavno vijeće Konfucijevih instuta održalo je i sastanak na kojem se analizirao izvještaj o radu Konfucijevog instituta za ovu godinu, rezultate i izazove, kao i mogućnosti poboljšanja razmjene profesora i studenata dva univerziteta.

Tokom sastanka razmatran je plan rada Konfucijevih instituta za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije