Obrazovanje

Đaci do proljeća dobijaju učionicu pod vedrim nebom

Đaci do proljeća dobijaju učionicu pod vedrim nebom
Foto: N.N. | Đaci do proljeća dobijaju učionicu pod vedrim nebom

BANJALUKA - Učenici Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku od proljeća će časove biologije, hemije i prirode i društva moći izvoditi u prirodi, jer će dobiti učionicu u prirodi.

Izgled već postojećih prostora unutar škole, koji će biti preuređeni u učionice, projektovali su i zajedno osmislili radnici škole, te sadašnji i bivši učenici.

Tatjana Vilendečić, direktorica škole, rekla je da imaju dva atrijuma unutar škole kojima se može pristupiti samo iznutra.

"U prvom atrijumu, odnosno učionici u prirodi, zamišljeno je da uradimo jednu nadstrešnicu sa stolovima i klupama, ukrasnim i ljekovitim biljkama, ali i sadnicama u četiri podjeljka", pojasnila je Vilendečićeva.

Kako kaže, trenutno što mogu uraditi je da pripreme teren jer su nedavno završili sa sanacijom škole.

"Na proljeće ćemo krenuti sa sadnjom. Drago mi je zbog ovog projekta jer je on rad učitelja i učenika", istakla je Vilendečićeva.

Učionica u prirodi, kaže ona, koristiće se po potrebi, za časove poznavanje prirode i društva, biologije, hemije, u zavisnosti od vremenskih uslova.

"Drugi atrijum, koji ćemo graditi kada završimo prvi, nalazi se pored kabineta biologije i hemije, ali i kuhinje, i zbog toga bismo u tom atrijumu sadili ljekovite trave i ukrasno bilje", objasnila je Vilendečićeva.

Dodala je da je zamišljeno da se uradi park sa ukrasnim biljem, koje planiraju zakačiti na zid.

"Djeci će učenje u prirodi značiti mnogo, jer trenutno sve uče iz knjige. Na ovaj način oni bi imali priliku da vide kako izgledaju sadnice paradajza, paprike, kukuruza..., te nauče kako se sade i uzgajaju", rekla je Vilendečićeva.

Prema njenim riječima, učenici koji časove imaju u prirodi mnogo više su naučili o biljnom svijetu od onih koji nastavu imaju u učionici.

"Kada je riječ o finansijskim sredstvima, za prvu ruku ćemo izdvojiti do 2.000 KM iz vlastitih sredstava, a najveći dio novca će otići u ivičnjake i popločavanje, zatim stolove i pripremu zemljišta", rekla je ona.

Ovo će biti druga učionica u prirodi na području grada. Prošle godine OŠ "Miloš Crnjanski" u naselju Petrićevac dobila je prostor za učenje u prirodi pod nazivom "Rajski vrt", koji okružuje nekoliko stotina sadnica drveća i drugih ukrasnih biljaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije