Obrazovanje

Đaci iz Konjević Polja na instruktivnoj nastavi u Novoj Kasabi

Đaci iz Konjević Polja na instruktivnoj nastavi u Novoj Kasabi
Đaci iz Konjević Polja na instruktivnoj nastavi u Novoj Kasabi

BRATUNAC - Bošnjačka djeca iz Konjević Polja u ponedjeljak, kada počinje nova školska godina, krenuće na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, potvrdio je Agenciji Fena predstavnik roditelja bošnjačkih đaka Muhizin Omerović.

Ponovio je da nije postignut nikakav dogovor sa školom, da škola nije ispoštovala odluku Osnovnog suda u Srebrenici te roditelji nemaju drugog izbora nego da djecu šalju u Novu Kasabu. 

''To nije škola nego edukativni centar gdje će djeca ići na instruktivnu nastavu'',  pojašnjava Omerović. 

Ističe da su izvršene sve pripreme i da od ponedjeljka djeca ponovo idu u Novu Kasabu.

On je ranije naglasio da roditelji ne odustaju od borbe za prava njihove djece na nacionalnu grupu predmeta, kao i to da neće dozvoliti na njihova djeca izgube školsku godinu. 

U prostorijama Rijaseta Islamske zajednice BiH nedavno je održan sastanak s reisu-l-ulemom Islamske zajednice, federalnim ministrom obrazovanja, predstavnicima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, roditelja djece iz Konjević Polja, na kojem su dogovorene aktivnosti vezane za nastavak realizacije instruktivne nastave za djecu iz Konjević Polja. 

Na sastanku je dogovoreno da će koordinatorica projekta biti Nihada Čolić, predstavnica Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i predsjednica UO Udruženja učitelja Kantona Sarajevo.

Ona će, kao volonter, koordinirati sve aktivnosti vezane za ovaj projekt. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije