Obrazovanje

Đaci žele da budu kao Džejmi Oliver

Đaci žele da budu kao Džejmi Oliver
Foto: Velibor Tripić | Đaci žele da budu kao Džejmi Oliver

BANJALUKA - Upis u srednje škole RS za đake koji imaju manje od 60 bodova počeo je juče za četvorogodišnja i trogodišnja zvanja, rezultate će škole objaviti 22. juna, a već prvog dana vladala je pomama za kuvarskim smjerom.

Naime, kako kažu iz škola, ove godine vlada veliko interesovanje za ugostiteljstvo, a ponajviše za smjer kuvar, jer, po riječima profesora, đaci žele da budu kao legenda svjetskog kulinarstva Džejmi Oliver. Takođe, kuvari su veoma traženi u inostranstvu, ali i kod nas, pa mnogi u tome vide perspektivnu budućnost.

Dragan Palačković iz Banjaluke, koji je došao da preda papire u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu u Banjaluci, smjer kuvar, ističe da želi da upiše tu školu zato što je perspektivno zanimanje.

"Nisam bio odlikaš, ali biram ono što volim. Smatram da je kuvar jako dobro zanimanje i da ću se sutra moći zaposliti", kazao je Palačaković.

S njim se slaže i Tijana Marić, takođe iz Banjaluke, koja je predala papire za smjer kulinarski tehničar.

"Dosad sam bila vrlo dobar učenik i smatram da ugostiteljstvo sutra garantuje siguran posao", kazala je Tijana.

Marko Savić, koji dolazi iz Prnjavora, odlučio je da upiše Tehničku školu, smjer vožač motornih vozila, jer nakon završetka škole tražiće posao u inostranstvu.

"Odlučio sam da upišem ovaj smjer zato što ću po završetku škole imati siguran posao", kazao je Marko.

Mario Piljagić, nastavnik praktične nastave u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi Banjaluka, ističe da je planirano da u narednoj školskoj godini upišu devet odjeljenja, odnosno oko 234 učenika.

"Đaci najviše upisuju za kulinarskog tehničara, kuvara, konobara, zato što su to zanimanja koja garantuju zaposlenje", kazao je Piljagić za "Nezavisne".

Iz banjalučke Ekonomske škole ističu da veliko interesovanje imaju za smjer poslovno-pravni tehničar te da naredne školske godine ukupno primaju oko 228 učenika.

Da vlada veliko interesovanje za ugostiteljstvo, saglasna je Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, koja ističe da đaci žele da budu vrhunski kuvari kao Džejmi Oliver.

"Veliki broj đaka zaineresovan je da bude kuvar, djeca žele da budu poznata kao svjetski kuvar Džejmi Oliver, ali i to je posao koji garatuje dobro zaposlenje, finu platu, priliku za napredovanje", kazala je Soviljeva.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, ističe da je u ovoj regiji planiran upis oko 1.976 učenika u 85 razreda u 15 škola.

I u modričkom Srednjoškolskom centru "Jovan Cvijić" počeo je prijem dokumenata za upis u prve razrede za učenike koji imaju manje od 60 bodova, u kojima je ostalo 161 mjesto za nove srednjoškolce.

Podsjećamo, odlikaši sa 60 i više bodova prošle sedmice su u prvom dijelu prvog upisnog roka konkurisali za željenu školu. Najveće interesovanje vladalo je za gimnazije i medicinske škole, u kojima su skoro sva mjesta već popunjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije