Obrazovanje

Đacima u Drvaru i Grahovu uručeni udžbenici za srpski jezik

Đacima u Drvaru i Grahovu uručeni udžbenici za srpski jezik
Đacima u Drvaru i Grahovu uručeni udžbenici za srpski jezik

GRAHOVO, DRVAR - Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, uručio je danas udžbenike za srpski jezik za 66 učenika srpske nacionalnosti u Osnovnoj školi "Grahovo" u Grahovu, te 400 učenika srpske nacionalnosti u Osnovnoj školi "Drvar" u Drvaru.

Riječ je o udžbenicima za srpski jezik koje štampa Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, a koji su u skladu sa Nastavnim planom i programom RS.

"Na ovaj način RS želi da pomogne učenicima srpske nacionalnosti u FBiH, koji, osim u Grahovu, i Drvaru djelimično, nemaju mogućnost da izučavaju nacionalnu grupu predmeta", poručio je Malešević.

Prema njegovim riječima, u drugim sredinama ili nema nacionalne grupe predmeta, ili je to organizovano kao u Bosanskom Petrovcu, gdje se na kraju školske godine djeca opredjeljuju da li će im u knjižice biti upisana ocjena za srpski ili za "bosanski" jezik.

On je naglasio da prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, sva djeca u RS imaju jednaka prava i mogućnosti u obrazovanju, bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Vukašin Stojisavljević, direktor Osnovne škole "Drvar", zahvalio je Maleševiću na udžbenicima, rekavši da to pokazuje da Vlada RS misli na srpsko stanovništvo u FBiH.

"Srpsko stanovništvo je većinsko u Drvaru i nama je veoma važno da učenici srpske nacionalnosti uče srpski jezik i ćirilično pismo, a nabavkom udžbenika to smo im omogućili", rekao je Stojisavljević.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS podsjećaju da se nastava iz nacionalne grupe predmeta u RS realizuje u 21 osnovnoj školi, prema nastavnom planu i programu nekog od kantona iz FBiH, dok srpski učenici u FBiH, kako ističu, nemaju ista prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije