Obrazovanje

Djeca iz Vrbanjaca izgubila godinu, a roditelji ne odustaju od zahtjeva

Djeca iz Vrbanjaca izgubila godinu, a roditelji ne odustaju od zahtjeva
Djeca iz Vrbanjaca izgubila godinu, a roditelji ne odustaju od zahtjeva

KOTOR VAROŠ - U Kotor Varoši je danas održan okrugli sto o temi "Prava bošnjačke djece na školovanje i zdravo odrastanje u Kotor Varoši“.

Na ovaj skup, u organizaciji roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši, koja nisu pohađala ovu školsku godinu jer im nije bilo omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta, bili su pozvani svi predstavnici vlasti koji bi mogli pomoći u rješavanju ovog problema.

Međutim, raspravi se odazvao potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović, potpredsjednik Narodne skupštine Ramiz Salkić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Mujo Hadžiomerović, ombudsman za ljudska prava i predstavnici OSCE-a.

Tema sastanka su bili  problemi koji imaju i djeca u Konjević-Polju, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik Suljkanović je od samog početka uključen u ovu problematiku, pružao svoju podršku roditeljima i djeci, koordinirao i dogovarao sastanke između resornog ministra i roditelja, ali, nažalost, ništa nije urodilo plodom.

Zaključci s ovog skupa biće proslijeđeni svima koji su pozvani na ovaj sastanak, a cilj je da se aktuelna problematika što prije riješi kako đaci ne bi izgubili i narednu školsku godinu.

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca nisu pohađala nastavu zbog nemogućnosti ostvarivanja ustavom i zakonom garantovanih prava.

Njih 137-oro izgubilo je ovu školsku godinu.

Roditelji bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca podsjetili su da se danas navršava godina dana otkako njihova djeca nisu u školskim klupama i ne učestvuju u nastavnom procesu, a sve zbog onemogućavanja izučavanja nacionalne grupe predmeta po bosanskom planu i programu.

Takođe, navršavaju se gotovo tri godine otkako su počeli slati zahtjeve, i dopise školi i resornom ministarstvu da bi se i njihovoj djeci omogućilo da budu ravnopravna s ostalom djecom u Bosni i Hercegovini, a sve bez ikakvog rezultata, a posljedica toga je gubitak školske godine za gotovo 140-oro djece bošnjačke nacionalnosti.

-Naša djeca nisu pohađala nastavu tokom cijele školske godine zbog toga što im nije omogućeno pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta za bosanski jezik. Pozivali smo sve one za koje smo smatrali da nam mogu pomoći da zajedno s nama traže rješenje - istakli su ovi roditelji.

Podnijeli su i tužbu nadležnom sudu protiv Osnovne škole “Sveti Sava” i Ministarstva prosvjete u vladi RS i očekuju ishod u svoju korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije