Obrazovanje

"Dječiji univerzitet" okupio učenika iz osam škola

 "Dječiji univerzitet" okupio učenika iz osam škola
"Dječiji univerzitet" okupio učenika iz osam škola

BANJALUKA - U okviru programa "Dječiji univerzitet u BiH", na Univerzitetu u Banjaluci ove sedmice boravilo je devedesetoro učenika iz osam osnovnih škola iz Banjaluke, Doboja, Krupe na Vrbasu, Sarajeva i Mostara.

Učenici su tokom boravka na Univerzitetu mogli da nauče nešto novo o visokom obrazovanju, svojoj budućoj profesiji, te da se druže sa vršnjacima, ali i studentima i profesorima. 

Na završnoj svečanosti programa "Dječiji univerzitet u BiH" prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjaluci Valerija Šaula rekla je Srni da se banjalučki Univerzitet rado odazvao pozivu organizacije "VUS Austrija" da bude domaćin djeci iz cijele BiH. 

"Na prikladan način njihovom uzrastu, djeci smo predstavili nekoliko naših fakulteta, a naše kolege su pripremile prigodna predavanja o tome šta se i kako uči na fakultetima i šta se postaje po završetku studija. Nadam se da smo djecu, osim što smo im omogućili da se druže i nauče nešto, zainteresovali da u narednim godinama budu i naši studenti", rekla je ona. 

Ona je naglasila da iskustva Univerziteta u Banjaluci pokazuju da svaka nova generacija studenata donese nešto novo u smislu znanja i vještina, te da su zahtjevi univerzitetskog studiranja, odnosno kriterijumi i kvaliteti obrazovnog procesa, i veći nego što se to u javnosti često govori. 

Direktor organizacije "VUS Austrija" iz Graca Almir Kovačević rekao je da se program "Dječiji univerzitet u BiH" realizuje treću godinu, te da je nakon Sarajeva i Mostara na red došla i Banjaluka. 

On je naglasio da je cilj projekta da se djeca animiraju da se fakultetski obrazuju, ali i da im se omogući da putuju, upoznaju druge sredine i vršnjake, kao i da nastavnici koji borave sa djecom razmijene iskustva. 

 

"Djeca su oduševljena, poslije svakog `univerziteta` dobijamo pisma puna utisaka o svemu doživljenom", rekao je Kovačević. 

Program "Dječiji univerzitet u BiH" prethodnih dana u Banjaluci održan je uz finansijsku podršku Ambasade SAD u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije