Obrazovanje

Dodik: Mašinski fakultet profiliše najbolje stručnjake

Dodik: Mašinski fakultet profiliše najbolje stručnjake
Dodik: Mašinski fakultet profiliše najbolje stručnjake

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Mašinski fakultet Univerziteta u Banjaluci u kontinuitetu profiliše najbolje stručnjake u Republici.

Dodik je na svečanosti povodom 43 godine rada ove visokoškolske ustanove rekao da je Republici Srpskoj potrebna promocija tehničke inteligencije kako bi se postavila među ozbiljne nacije.

"Mi smo kao vlast u prioritete stavljali obrazovanje i sa stanovišta logistike smo za visokoškolske ustanove učinili mnogo, ali očekujemo mnogo od njih i nazad, odnosno da povećaju svoj rejting na listama kvaliteta", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što rad ove visokoškolske ustanove nije bio prekidan čak ni za vrijeme rata u BiH, kao i zbog činjenice da se na njoj povećava broj studenata.

"Visoko obrazovanje je jedna od top tema i mi kao Republika želimo da stvorimo uslove za rad svih fakulteta, ali pluralizam svojine nad visokoškolskim ustanovama i vidljiva komercijalizacija privatnih fakulteta pokazala se veoma loše", rekao je Dodik, ocijenivši da se mora spriječi erozija znanja.

Dodik je najavio da će se u ovom predsjedničkom mandatu potruditi da okupi ekipu agilnih mladih ljudi sa kojima treba da se provede još jedna reforma obrazovanja.

"Ako izgubimo bitku za obrazovanje, izgubili smo bitku sa budućnošću", upozorio je Dodik.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važna veza zaposlenih u obrazovanju i nosilaca vlasti, ali se u razvoju visokog obrazovanja treba osloboditi starih navika i nepotizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije