Obrazovanje

"Dvije škole pod jednim krovom" čekaju promjenu Ustava

"Dvije škole pod jednim krovom" čekaju promjenu Ustava
Foto: Nedžad Uglješa | "Dvije škole pod jednim krovom" čekaju promjenu Ustava

SARAJEVO - Prijedlog zakona o ukidanju "dvije škole pod jednim krovom" je dobar, ali je pitanje koliko će on zaživjeti jer bez promjene Ustava Federacije BiH teško da se može mnogo uticati na obrazovni sistem koji je u nadležnosti kantona, a svaki od njih 10 ima svoj ustav.

Rekli su to poslanici u Predstavničkom domu FBiH, ali većina ih smatra da nema razloga da oba doma Parlamenta FBiH ne prihvate Prijedlog zakona o zabrani segregacije u obrazovanju u FBiH. Ovim zakonom, kada bi zaživio u praksi, došlo bi do ukidanja prakse "dvije škole pod jednim krovom", što je u FBiH prisutno u zadnjih 20 godina. U ovaj problem nekoliko puta je bilo uključeno i pravosuđe u FBiH.

Primjer je Hercegovačko-neretvanski kanton u kojem je sud donio odluku o zabrani ovakve vrste diskriminacije u školama u ovome kantonu, a resorno ministarstvo nikad ništa nije učinilo da tu sudsku odluku provede. Nakon toga istu presudu je donio i Vrhovni sud FBiH, ali je i ona ostala mrtvo slovo na papiru.

I Vlada FBiH prošle sedmice je podržala ovaj prijedlog zakona, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Dennis Gratz, poslanik Naše stranke.

"Dvije škole pod jednim krovom" jedan je od najvećih problema obrazovnog sistema u FBiH jer na direktan način segregiraju učenike na osnovu njihove nacionalnosti. Najviše takvih škola nalazi se u Srednjobosanskom kantonu, njih 14, slijedi Hercegovačko-neretvanski kanton, u kojem je 12 takvih škola, a šest ih je u Zeničko-dobojskom kantonu.

Iako je međunarodna zajednica iznijela svoj stav da "dvije škole pod jednim krovom" predstavljaju diskriminatornu praksu, bh. političari i dalje odbijaju ukidanje takvih škola i spajanje djece u zajedničke razrede.

Podsjećamo i na nedavnu borbu učenika u Jajcu da sva djeca zajedno pohađaju nastavu i da ih ne odvajaju praveći za bošnjačku djecu drugu školu.

Gratz je ovaj prijedlog zakona uputio u parlamentarnu proceduru u junu ove godine. Prema njemu, zabranjena je praksa "dvije škole pod jednim krovom". Zatraženo je da se zaštiti i pravo na ravnopravno korištenje "bosanskog", hrvatskog i srpskog jezika, odnosno ćirilice i latinice, ali da se mjere zaštite ovog prava ne smiju provoditi na način da dovode do segregacije.

On smatra da će svi parlamentarci podržati ovaj prijedlog jer on ne šteti nikome.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu FBiH, smatra da je prijedlog Gratza dobar i da će ga SDA podržati, ali napominje da će teško promijeniti stvari u obrazovnom sistemu u FBiH koji je u nadležnosti kantona, bez promjene Ustava FBiH.

Damir Mašić (SDP BiH), federalni poslanik i nekadašnji federalni ministar obrazovanja, takođe smatra da je Gratzov prijedlog dobar, ali da on neće zaživjeti jer to ne odgovara politikama HDZ BiH i SDA.

"Oni su kreatori toga i ne vjerujem da će se nešto promijeniti. U svakom slučaju SDP će podržati ovaj prijedlog", kazao je Mašić.

Slavica Josipović, federalni poslanik iz HNS-a, ističe da još hrvatske stranke u federalnom parlamentu nisu iznijele svoj stav vezano za Gratzov prijedlog, te da će to vjerovatno uraditi pred sjednicu Kluba.

"Moj lični stav je da su 'dvije škole pod jednim krovom' djelo međunarodne zajednice, koja je htjela da zaštiti Bošnjake povratnike i da im omogući pravo na njihov maternji jezik, kulturu i povijest. Bilo bi dobro da je isto to učinjeno u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli, gdje su Hrvati bili povratnici, da se i njima omogućilo pravo na hrvatski jezik. Vjerojatno bi do sada nestale 'dvije škole pod jednim krovom'", kazala je Josipovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije