Obrazovanje

E-dnevnike uvode i u Kantonu Sarajevo

E-dnevnike uvode i u Kantonu Sarajevo
E-dnevnike uvode i u Kantonu Sarajevo

SARAJEVO, BANJALUKA - U deset osnovnih škola u Kantonu Sarajevo tokom nastupajućeg polugodišta trebalo bi da počne primjena pilot projekta uvođenja elektronskih dnevnika u nastavni proces.

Juče je stoga počela edukacija školskih sistem-administratora i nastavnika koji će biti zaduženi za funkcionisanje ove softverske aplikacije.

Uvođenje e-dnevnika inicirali su roditelji, koji su tražili da im se omogući u svakom momentu uvid u informacije o uspjehu i vladanju njihove djece.

Elektronski dnevnik, koji poboljšava komunikaciju na relaciji učenik - nastavnik - roditelji, u RS i dalje ima samo 25 škola, a prošle godine ovaj oblik evidencije uspjeha đaka nije uveden niti u jednoj školi u RS.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da su uvođenje i primjena elektronskog dnevnika u škole u RS pokazali veoma dobre rezultate, ali nisu precizirali hoće li se i kada ovaj projekat nastaviti u drugim školama.

"Iz Razvojnog programa RS za ovaj projekat izdvojeno je 1.483.825 KM", rekli su iz Odjeljenja za informisanje i informacione tehnologije Ministarstva prosvjete i kulture.

Vojislav Popović, direktor Elekrotehničke škole "Nikola Tesla" u Banjaluci, koja ima elektronski dnevnik, kaže da se ovaj vid evidencije pokazao efikasnim jer utiče da se učenik drugačije ponaša.

"Roditelji u svakom trenutku imaju uvid u ocjene svoje djece. To je kao da imaju klasnični dnevnik pred sobom, koji takođe vodimo pored elektronskog", rekao je Popović.

Dušan Mišljenović, direktor banjalučke osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski", kaže da je u ovoj školi prije pet godina uvedeno elektronsko ocjenjivanje i da se njegovo funkcionisanje pokazalo efikasnim.

"Nivo povjerenja između učenika i roditelja je podignut na viši stepen, ali to nije uticalo da se roditelji i dalje informišu dolazeći u školu", zaključio je.

Marko Šiniković, saradnik za odnose s javnošću kompanije "Lanaco", kaže da ova kompanija u saradnji s Ministarstvom prosvjete i kulture RS od 2008. godine realizuje projekat elektronski dnevnik.

"Prošle godine nismo uključili nove škole iz RS, ali smo imali PILOT školu u FBiH, tačnije u Mostaru, a u pitanju je jedna osnovna škola, i veoma smo zadovoljni dosadašnjim tokom realizacije", rekao je Šiniković i dodao da su prednosti i pogodnosti koje nudi elektronski dnevnik višestruke i ciljaju nekoliko interesnih grupa.

"Profesorima je omogućena lakša evidencija svih nastavnih aktivnosti, kao što su ocjene, izostanci, vladanje, te generisanje raznih izvještaja koje koriste u svakodnevnom radu. Roditelji imaju mogućnost praćenja obrazovnog procesa djeteta putem javnog portala, mogućnost SMS i email obavještenja i komunikaciju s nastavnim osobljem", dodao je Šiniković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije