Obrazovanje

E-učionice u svim osnovnim školama u RS

E-učionice u svim osnovnim školama u RS
Foto: Vlada RS | E-učionice u svim osnovnim školama u RS
N.N.

GRADIŠKA - Ministarstvo prosvjete i kulture započelo je u avgustu ove godine treću fazu projekta ′Dositej′ u okviru koje ćemo preostale 62 osnovne škole opremiti e-učionicama i na taj način stvoriti uslove da se u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj nastava izvodi na najmoderniji način, rekao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević u Osnovnoj školi „Vasa Čubrilović“ Gradiška, gdje je danas predstavljen početak treće faze projekta „Dositej“.

On je istakao da je Osnovna škola „Vasa Čubrilović“ najveća škola koja je uključena u treću fazu projekta i zato od nje počinje isporučivanje opreme.

U okviru treće faze projekta „Dositej“ školama će biti isporučeno 149 e-učionica, odnosno 2.900 učeničkih i 350 nastavničkih laptopa, sa pratećem mrežnom opremom i potrebnim softverom.

„Na ovaj način želimo svim školama i nastavnicima omogućiti uslove da se nastava izvodi na efikasan, zanimljiv i moderan način. Oko 1000 nastavnika i vannastavnog osoblja iz svih faza projekta proći će različite vrste obuka s ciljem podizanja informatičke pismenosti i modernizacije cjelokupnog rada škole“, rekao je Malešević.

On je istakao da će se u trećoj fazi projekta u 62 osnovne škole uvesti i nova verzija e-dnevnika, koji će svim nastavnicima, roditeljima i učenicima omogućiti uvid u sve relevantne parametre nastavnog procesa i samim tim cjelokupan rad škola u Republici Srpskoj podići na viši nivo.

„Nakon uvođenja e-dnevnika u ovim školama, izvršiće se i nadogradnja stare verzije e-dnevnika koji je u upotrebi u 24 osnovne i srednje škole. Na taj način e-dnevnik će koristiti ukupno 86 škola u Republici Srpskoj. U planu je uvođenje e-dnevnika u sve osnovne i srednje škole u narednom periodu“, rekao je ministar.

Najavljeno je i redizajniranje portala e-Obrazovanje, kao i android verzija ovog portala.

Projekat „Dositej“ počeo je 2012. godine, kada je 65 škola opremljeno e-učionicama a 2014. godine projekat je proveden u još 60 osnovnih škola.

Direktor Osnovne škole „Vasa Čubrilović" Vladimir Stanišljević rekao je da je ova škola danas dobila opremu za šest učionica i dodao da će u projekat biti uključena razredna i predmetna nastava, a učenici nižih razreda imaće priliku da se upoznaju sa informacionim tehnologijama, čime će se stvoriti uslovi za bolje rezultate u takmičenjima, po čemu je ova škola poznata.

Menadžer sektora za edukaciju iz firme „Lanako" Aleksandar Crnovčić rekao je da je cilj ovog projekta da unaprijedi rad i obrazovanje u osnovnim školama i dodao da je u planu obuka novih nastavnika kako bi ih što više počelo koristiti informacione tehnologije.

„Sama informatizacija poboljšaće proces testiranja. Učenici će u svijet informatike ulaziti na pravilan način i naučiće da računari nisu samo za igrice, nego su korisni i za obavljanje školskih i domaćih zadataka", rekao je Crnovčić.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije