Obrazovanje

E-učionice u svim osnovnim školama u RS

E-učionice u svim osnovnim školama u RS
Foto: Vlada RS | E-učionice u svim osnovnim školama u RS

GRADIŠKA - Ministarstvo prosvjete i kulture započelo je u avgustu ove godine treću fazu projekta ′Dositej′ u okviru koje ćemo preostale 62 osnovne škole opremiti e-učionicama i na taj način stvoriti uslove da se u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj nastava izvodi na najmoderniji način, rekao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević u Osnovnoj školi „Vasa Čubrilović“ Gradiška, gdje je danas predstavljen početak treće faze projekta „Dositej“.

On je istakao da je Osnovna škola „Vasa Čubrilović“ najveća škola koja je uključena u treću fazu projekta i zato od nje počinje isporučivanje opreme.

U okviru treće faze projekta „Dositej“ školama će biti isporučeno 149 e-učionica, odnosno 2.900 učeničkih i 350 nastavničkih laptopa, sa pratećem mrežnom opremom i potrebnim softverom.

„Na ovaj način želimo svim školama i nastavnicima omogućiti uslove da se nastava izvodi na efikasan, zanimljiv i moderan način. Oko 1000 nastavnika i vannastavnog osoblja iz svih faza projekta proći će različite vrste obuka s ciljem podizanja informatičke pismenosti i modernizacije cjelokupnog rada škole“, rekao je Malešević.

On je istakao da će se u trećoj fazi projekta u 62 osnovne škole uvesti i nova verzija e-dnevnika, koji će svim nastavnicima, roditeljima i učenicima omogućiti uvid u sve relevantne parametre nastavnog procesa i samim tim cjelokupan rad škola u Republici Srpskoj podići na viši nivo.

„Nakon uvođenja e-dnevnika u ovim školama, izvršiće se i nadogradnja stare verzije e-dnevnika koji je u upotrebi u 24 osnovne i srednje škole. Na taj način e-dnevnik će koristiti ukupno 86 škola u Republici Srpskoj. U planu je uvođenje e-dnevnika u sve osnovne i srednje škole u narednom periodu“, rekao je ministar.

Najavljeno je i redizajniranje portala e-Obrazovanje, kao i android verzija ovog portala.

Projekat „Dositej“ počeo je 2012. godine, kada je 65 škola opremljeno e-učionicama a 2014. godine projekat je proveden u još 60 osnovnih škola.

Direktor Osnovne škole „Vasa Čubrilović" Vladimir Stanišljević rekao je da je ova škola danas dobila opremu za šest učionica i dodao da će u projekat biti uključena razredna i predmetna nastava, a učenici nižih razreda imaće priliku da se upoznaju sa informacionim tehnologijama, čime će se stvoriti uslovi za bolje rezultate u takmičenjima, po čemu je ova škola poznata.

Menadžer sektora za edukaciju iz firme „Lanako" Aleksandar Crnovčić rekao je da je cilj ovog projekta da unaprijedi rad i obrazovanje u osnovnim školama i dodao da je u planu obuka novih nastavnika kako bi ih što više počelo koristiti informacione tehnologije.

„Sama informatizacija poboljšaće proces testiranja. Učenici će u svijet informatike ulaziti na pravilan način i naučiće da računari nisu samo za igrice, nego su korisni i za obavljanje školskih i domaćih zadataka", rekao je Crnovčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije