Obrazovanje

E-udžbenici neće uskoro pred đake

E-udžbenici neće uskoro pred đake
Foto: Ilustracija | E-udžbenici neće uskoro pred đake

BANJALUKA - Đaci u osnovnom obrazovanju u Republici Srpskoj još dugo će nositi đačke torbe, u kojima će biti udžbenici, radne sveske, vježbanke i školski pribor, jer nadležni kažu da elektronski udžbenici neće u skorije vrijeme da zažive u ovim obrazovnim ustanovama.

Iako je uvođenje  digitalnih udžbenika u školama budućnost obrazovanja i svjetski trend,  iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kratko su kazali su da nisu razmatrali uvođenje e-udžbenika u osnovnim školama.

Podsjećamo, ovu mogućnost su već razmotrili u susjednoj Srbiji, Zakon o udžbenicima je gotov i krajem marta  ulazi u skupštinsku proceduru. Tako bi u Srbiji od naredne školske godine 2.000 učionica u okviru pilot-projekta uvelo digitalne udžbenike.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je da je napretkom IT tehnologija sasvim normalno da se u osnovno obrazovanje uvedu e-udžbenici, a da RS uglavnom čeka iskustva zemalja iz regiona sa ovakim i sličnim projektima.

"Uz dobro osmišljenu proceduru ne bi to možda ni bio veliki posao, ali naravno nosioci takvog projekta trebalo bi da budu Republički pedagoški zavod i Ministarstvo  prosvjete i kulture RS", kazao je Popržen.

Ipak, kaže da treba sve to dobro razmotriti.

"Treba to uraditi pažljivo, da nam se inače ne desi ono što nam se dešavalo uvođenjem kojekakvih programa, korišćenjem računara, a i dalje su ostale one silne pisanije koje smo imali", kazao je Popržen.

Prema njegovim riječima, sigurno da bi digitalni udžbenici bili kreativniji od sadašnjih, a samim tim, kako pojašnjava Popržen, dostignuća đaka bila bi možda veća.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola trebinjske regije, kazao je da bi prvenstveno trebalo uvesti elektronske dnevnike, a zatim i e-udžbenike.

"Mi uglavnom pratimo Srbiju što se tiče obrazovanja i nadamo se da ćemo to u neko dogledno vrijeme prepisati od njih", kazao je Mrdić.

Prema njegovim riječima, prostora ima za poboljšanje i napredak, a što se tiče e-udžbenika, ne može se očekivati da će đaci u RS u skorije vrijeme učiti iz tih udžbenika.

"Polako uvodimo i malu maturu i svakako da bi naredni koraci trebalo da budu uvođenje elektronskih dnevnika,  a samim tim i e-udžbenika", pojašanjava Mrdić.

Kako kaže, dobar digitalni udžbenik može da ima prednosti nad klasičnim, jer bi se sadržaj digitalnih  udžbenika mogao mijenjati čak i tokom školske godine.

Branko Anđić, direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" Busnovi, kod Prijedora,  kazao je da, iako je u svijetu digitalno doba, treba da se osvrnemo u kojoj zemlji živimo, jer smo mi, kako kaže, tek na početku digitalizacije.

"Mislim da uvođenje e-udžbenika ne bi mnogo uticalo na postignuća i uspijeh đaka, jer takvo učenje donosi inovativnost, ali smo i te kako svjesni da ono ne može u potpunosti nadomjestiti klasično podučavanje, ali je odlična nadopuna nadogradnji temeljnih znanja", kazao je Anđić.

Mišljenja roditelja su podijeljenja, pa vide i prednosti i mane digitalnih knjiga.

"Činjenica je da danas djeca prvo što uzmu u ruke su telefoni i tableti, pa tek onda knjige. Ali ipak klasično obrazovanje treba ostaviti još neko vrijeme, a povremeno ubacivati u škole neku digitalnu inovaciju", rekao je jedan roditelj iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije