Obrazovanje

ETF, Lanaco i grad Banjaluka: Podrška studentima elektrotehnike

ETF, Lanaco i grad Banjaluka: Podrška studentima elektrotehnike
Foto: N.N. | ETF, Lanaco i grad Banjaluka: Podrška studentima elektrotehnike

BANJALUKA - Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Gradske uprave Banjaluka, Elektrotehničkog fakulteta i kompanije "Lanaco", koji podrazumijeva i podršku školovanju kadra na ETF-u i koncipiranje zajedničkih projekata, potpisan je u Banjaluci.

Potpisali su ga Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, Branko Blanuša, dekan ETF-a, i Nebojša Ninić, direktor kompanije "Lanaco".

Blanuša je naglasio da se sporazumom formalizuje i proširuje dosadašnja dobra saradnja ovog fakulteta, grada Banjaluke i "Lanaca".

 "Podrazumijeva i saradnju u oblasti podrške školovanju kadra na Elektrotehničkom fakultetu, programima prekvalifikacije i dokvalifikacije, koje ćemo obavljati u saradnji sa 'Lanacom'  i koncipiranje zajedničkih projekata", rekao je Blanuša.

Radojičić je naglasio da će biti nastavljeno i prošireno stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja, kao što su inženjeri elektrotehnike.

"Zajedno ćemo raditi na pilot-projektima koji se odnose na elektronske, moderne usluge", naglasio je Radojičić.

Radojičić je dodao da će Banjaluka u okviru sporazuma od "Lanaca" dobiti na raspolaganje optičku infrastrukturu kojom kompanija raspolaže i za pilot-projekte koje će raditi usluge "data centra".

Ninić je rekao da će ova saradnja sigurno pobošljati kvalitet studija i praktične nastave.

"Studenti će biti u prilici da rade na najnovijim tehnologijama, jer smo napravili prvu pametnu zgradu u BiH sa najvećim resurima za obradu podataka, koje ćemo besplatno dati za realizaciju pilot-projekata Banjaluci", pojasnio je Ninić.

Dodao je da vjeruje da će potpisnici sporazuma već iduće godine realizovati nekoliko zajedničkih projekata koji će Banjaluku polako transformisati u "pametan grad".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije