Obrazovanje

Eksterne mature za tuzlanske đake

Eksterne mature za tuzlanske đake
Eksterne mature za tuzlanske đake

TUZLA - Pedagoški zavod TK prezentirao je model eksterne mature za učenike devetogodišnje osnovne škole, koju su pripremili Zavod i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Prezentaciji su prisustvovali ministri obrazovanja, nauke, kulture i sporta i direktori pedagoških zavoda iz kantona Federacije BiH gdje matura tek treba zaživjeti.

Na području Tuzlanskog kantona, prema podacima Pedagoškog zavoda TK iz prošle godine, nalazi se 88 osnovnih škola sa 40.455 učenika, raspoređenih u 1.854 odjeljenja. Opći uspjeh učenika u osnovnim školama bio je uslov za upis u srednju školu. Učenici sa svim peticama mogli su da biraju srednju školu, što je dovodilo druge učenike u nezavidan položaj. Kriterij iz općeg uspjeha i za određene predmete "odličan" postao je upitan i doveo, prema mišljenju mnogih, do urušavanja kvaliteta znanja u osnovnim školama. Stoga je Pedagoški zavod TK uvođenjem eksternog testiranja za učenike uveo dodatni i pouzdani kriterij.

"Nama nije cilj da ispitujemo znanje učenika i nastavnika, već da vidimo gdje je danas naše znanje. Matura je već u zakonu, a zvanično zaživljava u TK naredne godine", pojasnio je Nikola Čiča, direktor Zavoda, i naglasio da su, osim iz škola iz FBiH, na konsultacije dolazili i predstavnici obrazovnih institucija iz RS.

Osnovci u TK već su ove godine eksprimentalno polagali maturu iz matematike i bosansko/hrvatsko/srpskog jezika, gdje su rezultati bili poražavajući, što nadležne institucije žele promijeniti.

"Mi već dvije godine radimo na ovom projektu i nadamo se da ćemo naš model usaglasiti sa ostalim kantonima kako bismo imali uokviren model obrazovanja", kazao je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja TK.

Jedno od još neriješnih pitanja ostaje  ko će koordinirati eksterne mature u svim kantonima i ko će biti nadležan da se one sprovode na pravi način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije