Obrazovanje

Haradinaj: U dijalogu sa Beogradom malo postignuto do sada

Haradinaj: U dijalogu sa Beogradom malo postignuto do sada
Foto: Facebook | Haradinaj: U dijalogu sa Beogradom malo postignuto do sada

PRIŠTINA - Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, izjavio je danas u Briselu da je u dosadašnjem procesu dijaloga sa Beogradom malo postignuto, da je tema o korekciji granice sa Srbijom, koju je podržala i EU, bila fatalna i naštetila dijalogu i da je, kako je rekao, onaj koji se za to zalaže neprijatelj Kosova.

U svom obraćanju zvaničnicima EU, na trećem po redu sastanku Savjeta za SSP, Haradinaj je zamjerio Briselu zbog zanemarivanja evropske perspektive Kosova i neodobravanja vizne liberalizacije za Kosovo, za koje je rekao da je dinamično mlado društvo, prenijela je prištinska GazetaExpres onlajn.

"Oni ne uživaju u slobodama koje su normalne za vas. Ne mogu slobodno putovati, ne mogu slobodno da trguju, ne mogu slobodno da se takmiče i ne mogu biti punopravni učesnici u zajednici slobodnih naroda", naveo je Haradinaj i dodao da se to događa iako je, kako tvrdi, Priština ispunila svih 95 unaprijed utvrđenih kriterijuma, što je Komisija potvrdila u maju.

Odgovor, koji dobijamo od EU je za Prištinu "bezvrijedan i beznadežan", rekao je Haradinaj na sastanku sa predstavnicima EU za koji su izvještači prištinskih medija javili da je protekao u napetoj atmosferi, te da je to razlog zbog kojeg je Ured za medije EU otkazao ranije najavljenu zajedničku konferenciju za novinare.

On je pozvao zemlje članice EU da ubrzaju integracioni proces pridruživanja Kosova.

"Međutim, dvadeset godina nakon rata, deset godina nakon nezavisnosti, i pet godina nakon sporazuma u Briselu, realnost je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan, a, u stvari, sada je i potpuno prekinut pokrenutom raspravom o fatalnoj ideji korekcije granice i razmjeni teritorije", naveo je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, to je nanelo ozbiljnu štetu kredibilitetu EU, kao posrediku u dijalogu i, kako je kazao, podriva sve postignuto tokom proteklih sedam godina.

"Da ponovim, ja kao premijer i vlada, oštro se protivimo i odbacujemo tu ideju koja može samo donijeti rat i nove tragedije na Balkanu. Ko god govori o granicama, teritoriama ili korekcijama na mojoj zemlji je naš neprijatelj", rekao je Haradinaj.

Rekao je i da je on "premijer suverene države i da zastupa narod koji je patio i danas pati zbog vjere u svoju slobodu.

Kao premijer, kazao je, došao je u Brisel da se suoči sa istinom i realnošcu, a realnost je, dodao je, da je Kosovo "suverena, demokratska i multietnička država, i na osnovu te činjenice nesporno, želimo da se postigne konačan dogovor sa Srbijom".

Zbog toga su, rekao je, njegova vlada i on predstavili "nacrt sveobuhvatnog sporazuma kao početni korak ka postizanju konačnog pravno obavezujući sporazuma između Kosova i Srbije, da bi se krenulo naprijed".

"Konačni sporazum ima za cilj da obezbijedi trajni mir i prosperitetnu evropsku budućnost za obje države. Učešće SAD u vojđenju dijaloga je ključ, budući da EU ne može da garantuje da se prevaziđe jaz između dvije zemlje. Budimo iskreni, otvoreni i usmjerimo se na ovu misiju", zakjučio je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije