Obrazovanje

I bh. đaci na svjetskom testu

I bh. đaci na svjetskom testu
I bh. đaci na svjetskom testu
Nikola Vidačković

BANJALUKA - Na narednom testiranju programa za međunarodnu procjenu učeničkih znanja i vještina (PISA), koje će biti održano 2018. godine, znanje će provjeriti i učenici iz Bosne i Hercegovine.

Ovdašnji đaci će moći vidjeti koliko koristi imaju od trenutnog obaveznog obrazovnog sistema, a nadležne institucije priliku da na osnovu objektivnih i konkretnih rezultata testiranja usklađuju obrazovne sadržaje, s obzirom na to da sve zemlje nastale raspadom SFRJ već godinama učestvuju u PISA testiranju, dok se BiH posljednja priključuje.

Ovo će biti tek drugi put da đaci iz BiH učestvuju na nekom od međunarodnih standardizovanih testova - 2007. godine BiH je učestvovala u TIMSS testiranju, koje u fokus stavlja postignuća iz oblasti matematike i prirodnih nauka. Tadašnje testiranje je pokazalo realne probleme sa kojima se susreće naše obrazovanje jer su rezultati bili ispod prosjeka.

Kristina Mrđa, direktor Tehničke škole u Banjaluci i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazala je kako je to odlična prilika da, kako kaže, malo pogledamo u oči drugima i vidimo gdje se nalazi bh. obrazovni sistem.

"Mi u posljednje vrijeme radimo na poboljšanju kvaliteta nastavnog procesa, ali jako je značajno uraditi tako kvalitetne testove, čiji će rezultati otkriti neke kako dobre tako i loše strane našeg obrazovnog sistema, nakon čega možemo raditi na ispravljanju nedostataka. Vidjećemo u kojim oblastima smo loši, gdje bi trebalo možda i promijeniti nastavni plan, uvesti neke nove udžbenike ili dodatne sekcije", kaže Mrđa i dodaje da je testiranje motiv za nastavnike i učenike te da kakav god rezultat bude, saznanje gdje se nalazimo u poređenju sa okruženjem i ostatkom Evrope, ali i svijeta, puno je važnije.

Prema njenom mišljenju, poslije velikog testiranja vidjeće se i razlike u pripremi nastave između predavača.

"Moramo vidjeti ko je sposoban da to znanje i prenese, jer nije moguće da kod jednog predavača imamo većinski negativne ocjene, a kod drugog dobre ili raznolike", rekla je Mrđa.

Oblasti koje će obuhvatiti testiranje standardizovane su 2000. godine i obuhvataće testove iz čitalačkih, matematičkih i prirodnonaučnih oblasti.

"Ako bi to bio pokazatelj sličnosti i razlika između bh. škola i Evrope, to bi bilo veoma dobro. Ja sam za to da učenici i njihovi roditelji na vrijeme budu obaviješteni kako bi se pripremili", rekla je Fatima Omerović, direktorica Ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu.

Kako kaže, ukoliko bi rezultati bili loši kao i na prvom međunarodnom testiranju na kom je BiH učestvovala, to ne predstavlja problem, već u tome treba  da gledamo šansu da sagledamo mane i sve ono što bi trebalo ispraviti.

I ako se radi o važnoj temi u obrazovanju, za shodno da odgovore na nekoliko pitanja koja smo poslali nisu našli u Pedagoškom zavodu RS, kao ni u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH.

Šta je PISA?

PISA testiranja međunarodna su istraživanja procjena znanja i vještina petnaestogodišnjih učenika pod pokroviteljstvom OECD-a. Osnovana su s ciljem ocjenjivanja nivoa obrazovanja među mladima u glavnim industrijskim zemljama. Sprovode se svake tri godine.

Osnovni ciljevi PISA istraživanja usmjereni su na politiku obrazovanja.

Svaki učenik učestvuje u pismenom ispitu u trajanju od dva sata. Dio testa razvijen je s višestrukim izborom pitanja, dok su drugi - s otvorenim pitanjima koja zahtijevaju samostalan odgovor na pojedina pitanja.

Učenici moraju ispuniti i upitnik o svojim navikama učenja, o njihovoj motivaciji i o njihovoj porodici.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije