Obrazovanje

IUS ispunio uslove za akreditaciju

IUS ispunio uslove za akreditaciju
IUS ispunio uslove za akreditaciju

SARAJEVO - Internacionalni univerzitet u Sarajevu, prema odluci Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, ispunio je sve uslove za izdavanje akreditacije.

Odbor za akreditaciju koji je posjetio Univerzitet, te izvršio inspekciju rada i infrastrukturne kapacitete Institucije sastojao se od domaćih i međunarodnih stručnjaka koje je osnovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo. Inspekcija na Univerzitetu je uspješno implementirana u junu ove godine. IUS je akreditiran na prijedlog Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA).

Odbor je utvrdio da IUS zadovoljava svih 9 kriterijuma koje je postavila HEA, te je dao pozitivno mišljenje o akreditaciji Univerziteta. Na osnovu Izvještaja Odbora, Agencija je zatim preporučila akreditaciju IUS-a.

"Ovo priznanje je potvrda kvalitetnog obrazovanja, rada, istraživanja i dodatna je garancija da će se diplome diplomanata koji pohađaju IUS priznavati u svijetu. Ovo je takođe, dodatni motiv da se nastavi kvalitetan rad i postizanje ciljeva vizije, da IUS postane međunarodno priznata ustanova i centar kvalitete. Bitno je naglasiti da je IUS svoju prvu akreditaciju u Bosni i Hercegovini primio još davne 2004. godine, također od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo", istakao je Goran Valka, direktor PR službe IUS-a.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) osnovan je 2003. godine i jedan je od najvećih obrazovnih projekata u regiji Balkana. Kao relativno mlada akademska ustanova, IUS je studentima odmah na početku omogućio otvoreno, tolerantno, međunarodno okruženje, gdje mladi ljudi imaju priliku steći nova i razmijeniti postojeća znanja i iskustva sa studentima i profesorima, ali i sa renomiranim gostujućim predavačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije