Obrazovanje

Inicirano osnivanje instituta za proizvodno mašinstvo

Inicirano osnivanje instituta za proizvodno mašinstvo
Inicirano osnivanje instituta za proizvodno mašinstvo

BANJALUKA - Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić razgovarao je u srijedu s predstavnicima Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i članovima norveške delegacije o realizaciji projekta osnivanja instituta za proizvodno mašinstvo.

Naime, Mašinski fakultet u Banjaluci je u saradnji s norveškim partnerima s Narvic University Collegea i Instituta PPM Trondheim pokrenuo aktivnosti u cilju osnivanja instituta za proizvodno mašinstvo u Banjaluci. Nakon uspješno okončanog BANOROB projekta, finansiranog iz norveškog HERD programa, planiran je nastavak saradnje kroz osnivanje ovog instituta.

Glavni ciljevi i aktivnosti instituta bi bili podrška razvoju domaće industrije kroz saradnju s preduzećima, saradnja s istraživačkim institutima iz Evropske unije, pružanje pomoći Vladi RS u prijavljivanju istraživačko-razvojnih projekata u EU programu "HORIZONT 2020".

Neke od priprema za ovaj projekat su već završene i odnose se na modele organizacione strukture instituta, izvore finansiranja, potencijalnu konkurenciju, analizu stanja u industriji i slično.

Nauka u brojevima

102 publikacije podržalo Ministarstvo nauke i tehnologije prošle godine

83 doktoranda u 2015. godini dobila podršku MNT-a

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju Srbije: Pobjednik "Bankarski kiosk"

Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić bio je član žirija u finalu Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju Srbije 24. decembra 2015. godine, kada je trijumfovala ekipa "Banky" iz Novog Sada sa svojom inovacijom "Bankarski kiosk".

Izražavajući zadovoljstvo što je peti put član žirija, ministar Komić je naglasio izuzetnu saradnju s organizatorima ovog takmičenja, posebno predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

"Zajedničkim snagama treba da intenziviramo podsticaje za bavljanje inovatorstvom, a oni nisu samo materijalne prirode. Smatram da je ovo takmičenje upravo snažan podsticaj za unapređenje inovativnosti", rekao je tom prilikom Komić.

Najbolja tehnološka inovacija Srbije za 2015. godinu "Bankarski kiosk" je automat namijenjen obavljanju uplatnih transakcija platnog prometa bez prisustva šalterskog službenika. Novina inovacije je što omogućava unos ličnih podataka putem mobilnog telefona, korišćenjem QR koda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije