Obrazovanje

Ivancov otvorio međunarodnu konferenciju

BANJALUKA - Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov otvorio je danas u Banjaluci dvodnevnu međunarodnu naučnu konferenciju "Novo i tradicionalno u translatologiji i nastavi ruskog jezika kao stranog", čiji je cilj naučno, obrazovno i kulturno povezivanje srpskog i ruskog naroda.

Ivancov je ocijenio da je saradnja Rusije i Republike Srpske veoma dobra, te da je i ova konferencija potvrda toga.

"Saradnja u oblasti obrazovanja, nauke i kulture je veoma važna, jer ruski i srpski narod imaju zajedničku istoriju i korjene", rekao je Ivancov novinarima.

On je istakao da je Rusija uvijek bila prisutna na Balkanu.

"Sa srpskim narodnom borili smo se protiv fašizma, a zajedno ćemo obilježiti 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu. Moj zadatak je da radim na unapređenju, ionako, dobrih odnosa Srpske i Rusije", dodao je Ivanov.

On je naglasio da je Republika Srpska najvažniji partner Rusije u BiH.

"Poznati su naši bliski kontakti sa rukovodstvom Republike Srpske, a mnoge ruske kompanije prisutne su na tržištu Srpske i BiH", podsjetio je Ivancov.

Dekan Fakulteta filoloških nauka Panevropskog univerziteta "Apeiron" Larisa Čović kaže da je više od 78 autora prijavilo radove koje će predstaviti na konferenciji.

Ona je navela da su učesnici konferencije iz Rusije, Grčke, Moldavije, Poljske, Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije.

"Izuzetno je značajno što je u obrazovnom sistemu Republike Srpske predviđeno izučavanje ruskog jezika. Rusija je jedna od najmoćnijih zemalja današnjice, a veliki broj ruskih kompanija pristuno je na našem tržištu, što dovoljno govori koliko je važno poznavati taj jezik", rekla je Čovićeva, napomenuvši da studenti sa Panevropskog univerziteta "Apeiron", na usavršavanje odlaze na univerzitete u Rusiji.

Dekan na Moskovskim državnom univerzitetu "Lomonosov" Nikolaj Garbovski istakao je da je ova godina proglašena godinom književnosti.

"Prva i osnovna funkcija prevodilaca je da na vrhunski način prenesu jezik, kulturu i civilizaciju naroda kome pripada određeno književno djelo drugim kulturama. Saradnja Republike Srpske i Rusije, kao i naših univerziteta je uspješna i traje veoma dugo", rekao je Garbovski.

Konferenciju su organizovali Panevropski univerzitet "Apeiron" u saradnji sa Moskovskim državnim univerzitetom "Lomonosov".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije