Obrazovanje

Jakom i konkretnom saradnjom do projekata EU

Jakom i konkretnom saradnjom do projekata EU
Jakom i konkretnom saradnjom do projekata EU

SARAJEVO - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović prisustvuje danas u Sarajevu info-danu o EU programu "Erazmus plus", čiji je cilj prezentacija i promocija finansiranih projekata iz BiH i Srbije, te mapiranje kvalitetnih projekata koji će biti predstavljeni kao primjeri dobre prakse.

Davidovićeva je ukazala na važnost današnjeg sastanka jer je "Erazmus plus" novi program EU koji će zamijeniti dosadašnjih sedam programa.

"Nama je stalo da se mladi edukuju i ojačaju svoje kapacitete da bi zajednički mogli da apliciraju prema programu EU", rekla je Davidovićeva Srni.

Info-dan održava se u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH i Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, u saradnji sa Centrom za omladinski razvoj "Proni".

Pomoćnik ministra u Ministarstvu civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović rekla je da je cilj info-dana predstavljanje EU programa "Mladi".

Ona je navela da će na sastanku biti riječi i o pomoći i uvezivanju organizacija čiji projekti nisu odobreni, unapređenju saradnje dvije kontakt tačke - "Proni centar" iz Brčko distrikta i "Hajde da" iz Beograda, te povezivanje organizacija iz BiH i Srbije radi podnošenja zajedničkih prijedloga projekata za EU program "Erazmus plus".

Ona je izrazila nadu da će današnji događaj doprinijeti uspješnijem učešću omladinskih organizacija u programima EU, u ovom slučaju "Erazmus plus" za područje mladih i da će biti dodatno ojačana i konkretizovana uspostavljena saradnja.

Veselinovićeva je navela da ovaj program omogućava da omladinske organizacije apliciraju sa svojim programima koje objavi Evropska komisija.

"Kontakt tačka u BiH je nevladina organizacija `Proni` koja daje više informacija omladinskim organizacijama i organizuje za njih treninge, uz podršku Ministarstva civilnih poslova i Komisije za koordinaciju pitanja mladih, kako bi mogli da napišu uspješne projekte sa kojima će aplicirati na poziv EU", pojasnila je Veselinovićeva.

Koordinator projekta u Ministarstvu omladine i sporta u Vladi Srbije Milica Škiljević rekla je da u okviru ovog programa BiH i Srbija mogu da sarađuju partnerski, zajednički aplicirajući za projekte.

"U tom smislu Srbija može da bude nosilac u okviru `Erazmus plus` ključne komponente dva. Organizacijom info-dana željeli smo da tu saradnju poboljšamo i tako `povučemo` veći dio sredstava namijenjenih za zapadni Balkan", dodala je Škiljevićeva, koja je i koordinator projekata u beogradskoj "Otvorenoj školi".

Navodeći da se uvezivanjem dvije zemlje dobije i više sredstava, ona je napomenula i da od EU dolazi impuls da je neophodna regionalna saradnja.

Današnji skup realizuje se u okviru sprovođenja Memoranduma o saradnji u oblasti omladinske politike i sporta između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije