Obrazovanje

"Javašluk” na Filozofskom fakultetu: Profesori zaobilaze svoja predavanja

"Javašluk” na Filozofskom fakultetu: Profesori zaobilaze svoja predavanja
Foto: N.N. | "Javašluk” na Filozofskom fakultetue: Profesori zaobilaze svoja predavanja

PALE - Studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu uputili su pismo medijima kako bi, kako ističu, ukazali na "opšti javašluk" na Filozofskom fakultetu Pale, a između ostalog, tvrde da pojedini profesori još imaju dvojne radne odnose, pa neki od njih rijetko ili nikako ne svraćaju na posao.

"Neki profesori ne drže nastavu, dok pojedini idu na privatna putovanja usred ispitnih rokova bez dozvola Vijeća ili Senata Univerziteta", ističe se u pismu studenata.

Navode da je došlo i do naglog opadanja broja studenata, što je jedan od problema.

"Najnoviji primjer je bivši ministar prosvjete Goran Mutabdžija, koji je više od mjesec dana proveo na privatnom putovanju u Australiji u vrijeme januarsko-februarskog ispitnog roka", navodi se u pismu.

Dodaju da su inače nezadovoljni radom profesora Mutabdžije.

"Ako akademska zajednica ćuti čuvajući svoje pozicije i velike plate, onda bar javno mnjenje treba da zna kako se troše sredstva budžetskih korisnika", pišu studenti.

Milan Kolović, predstavnik studenata Filozofskog fakulteta u Palama, rekao je za "Nezavisne" da na ovom fakultetu ima profesora koji ne drže redovno predavanja.

"Kolege dođu na predavanja, ali se ne pojavi profesor, a još se predavanje otkaže dva sata prije, pa to bude problem za one koje putuju", ističe Kolović.

Profesor Mutabdžija rekao nam je da on jeste bio na privatnom putovanju, ali da je ispitni rok održao prije, dok je drugi održao po povratku za samo jednog studenta.

Kako ističe, upoznat je sa problematikom da pojedini profesori ne izvode redovno nastavu iako je novo rukovodstvo na Univerzitetu mnogo toga uradilo, te u potpunosti podržava studentsku inicijativu da se tome stane u kraj.

"Sada, čini mi se, nema tih dvostrukih radnih odnosa, međutim neki profesori ne dolaze baš redovno, zato pratimo  realizaciju nastave. Ja svoju nastavu izvodim 100 odsto", rekao je Mutabdžija.

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, rekao je da je dvojni radni odnos inače gorući problem Univerziteta, ali da je u proteklom periodu dosta profesora riješilo svoj status.

"To je sigurno važno pitanje i  studenti žele da javnosti daju bolju i jasniju sliku  koliko je ta pojava učestala na Filozofskom fakultetu", kaže Milišić i dodaje da nije upoznat sa pismom koje su studenti poslali, ali ih svakako podržava da izraze svoje nezadovoljstvo.

Ističe da je on član komisije koja se bavi problemom dvojnog radnog odnosa  te da je rad na tome intenzivan, ali studenti imaju punu podršku predstavničkih tijela i  njihov dopis će se još ozbiljnije shvatiti da još intenzivnije rade na rješavanju.

Stevo Pašalić, v.d. rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da je po dolasku početkom  oktobra prošle godine ključni problem bio dupli radni odnos.

"Ja to posmatram deset godina i mi smo taj dio gotovo riješili jer smo oko 40 ljudi uveli u radno-pravni odnos, a po mojoj pretpostavci imamo ih još nekoliko. Imamo izuzetan finansijski efekat i završićemo godinu ekonomski  povoljno", rekao je Pašalić i dodao da je ključno da se nastavni proces mora redovno održavati.

Ističe da su sve te mjere uvedene kako bi se disciplinovali oni koji po evidencijama ili žalbama studenata ne drže  redovan nastavni proces ili čak ispitne rokove.

"Profesor Mutabdžija nije u dvojnom radnom odnosu.  On jeste bio odsutan u tom periodu, vjerovatno uz dozvolu, ali on je inače ozbiljan profesor koji redovno održava nastavu i ispite", kaže Pašalić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS juče su poručili da nemaju informaciju da studenti nemaju redovnu nastavu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu te da je visokoškolska ustanova dužna da organizuje predavanja i druge oblike nastave za sve studente koji stiču visoko obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije