Obrazovanje

Još tri fakulteta u registru akreditovanih ustanova

Još tri fakulteta u registru akreditovanih ustanova
Još tri fakulteta u registru akreditovanih ustanova

BANJALUKA - Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH upisala je tri nove ustanove u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova BiH.

U registar su upisane Komunikološki koledž "Kapa Fi" iz Banjaluke, Univerzitet "Sinergija" iz Bijeljine i Univerzitet "Sarajevska škola za nauku i tehnologiju" /"Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology"/. Rok važenja akreditacije za ove ustanove je pet godina, saopšteno je iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH.

Ove visokoškolske ustanove upisane su na osnovu rješenja o akreditaciji koja donose nadležne obrazovne vlasti, odnosno u ovim slučajevima Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te preporuka o akreditaciji koje je izdala Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta.

Agencija je za ove visokoškolske ustanove provela postupak ocjenjivanja usklađenosti rješenja o akreditaciji sa minimalnim standardima iz područja visokog obrazovanja i kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova.

Nakon što je Agencija utvrdila usklađenost rješenja o akreditaciji, izvršen je upis u registar BiH.

"Akreditacija je potvrda standarda kvaliteta rada visokoškolske ustanove u skladu sa kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH i standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja", navodi se u saopštenju.

Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova BiH predstavlja službenu evidenciju o akreditovanim visokoškolskim ustanovama u BiH čije vođenje je prema Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u isključivoj nadležnosti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije