Obrazovanje

Katanac na devet škola u RS

Katanac na devet škola u RS
Katanac na devet škola u RS

BANJALUKA - Vlada RS odlučila je juče da bude zatvoreno devet područnih odjeljenja, dok će četiri centralne škole usljed manjka učenika promijeniti status i postati područna odjeljenja.

Katanac će biti stavljen na devet područnih odjeljenja u kojima nastavu pohađa pet i manje učenika, a status će biti promijenjen u centralnim školama koje imaju manje od 16 odjeljenja.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je "Glasu Srpske" da će za đake koji su pohađali područna odjeljenja koja će biti zatvorena biti obezbijeđen prevoz do najbliže škole.

''Ministarstvo prosvjete i kulture u prvi plan stavlja interese djece i želimo da svima obezbijedimo što bolje uslove za školovanje'', kazao je Malešević.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete i kulture predložilo Vladi racionalizaciju školske mreže usljed malog broja đaka.

''Predložili smo da pet centralnih škola sa manje od 16 odjeljenja promijeni status u područna odjeljenja i pripoje se najbližim centralnim školama, a da 11 područnih odjeljenja sa pet i manje đaka bude zatvoreno. Međutim, na sjednici Vlade je odlučeno da se još razgovara o opstanku dva područna odjeljenja. Riječ je o područnim odjeljenjima u Čelebićima kod Foče i Ljutom dolu kod Berkovića'', istakao je Malešević.

Škola u Čelebićima, objasnio je Malešević, udaljena je od centralne Osnovne škole "Veselin Masleša" u Foči 45 kilometara i ima samo jednog učenika.

''Mi tom djetetu moramo obezbijediti školovanje i razmotrićemo opciju da ne bude zatvoreno, bez obzira na troškove'', rekao je Malešević.

U područno odjeljenje Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u Ljutom dolu nastavu pohađaju tri đaka.

''Ovo odjeljenje ima specifičan problem jer u njega treba da ide mnogo više đaka, ali su ih roditelji samoinicijativno upisali u centralne škole. Zbog toga ćemo još analizirati stanje, jer postoje šanse da ono opstane'', rekao je Malešević.

Problem zbog manjka đaka ima i centralna osnovna škola u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada, ali je odlučeno da njen status ostane nepromijenjen.

''U septembru se očekuje otvaranje fabrike u tom mjestu i ne bi bilo popularno da gasimo školu'', kazao je Malešević.

Govoreći o statusu nastavnog kadra u školama koje budu "ugašene", Malešević je istakao da niko od njih neće ostati bez posla i da prosvjetni radnici mogu biti spokojni.

''Pitanje eventualne nadopune norme nastavnika biće rješavano na nivou aktiva direktora određene regije. U proteklom periodu otvarane su i nove škole u novim naseljima sa velikim brojem đaka. Osnovana je Osnovna škola "Srbija" u Pale, a otvorena su i nova područna odjeljenja u Koviljušama u Bijeljini i Branjevu u Zvorniku '', istakao je Malešević i dodao da su dobili zahtjev i za otvaranje područnog petorazrednog odjeljenja u mjesnoj zajednici 5, koje bi pripadalo Osnovnoj školi "Sutjeska" iz Modriče, navodeći da su to ohrabrujuće informacije.

Područna odjeljenja koja će biti zatvorena

- Šumnjaci - OŠ "Vojislav Ilić" Banjaluka

- Konotari - OŠ "Petar Kočić" Banjaluka

- Čađavica - OŠ "Sveti Sava" Novi Grad

- Kobilja - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

- Golo Brdo - OŠ "Dositej Obradović" Kneževo

- Donja Lupljanica 2 - OŠ "Todor Dokić" Derventa

- Garevac - OŠ "Sutjeska" Modriča

- Novo Naselje - OŠ "Jovan Dučić" Bijeljina

- Ljeskovik - Prva osnovna škola Srebrenica

Status centralnih osnovnih škola gube

- "Petar Kočić" Sitnica, Ribnik

- "Ivo Andrić" Kulaši, Prnjavor

- "Vuk Karadžić" Vitkovci, Teslić

- "Vuk Karadžić" Petrovo, Petrovo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije