Obrazovanje

Kiseljak: Đaci pušteni kući, nastavnik pod prismotrom ljekara

Kiseljak: Đaci pušteni kući, nastavnik pod prismotrom ljekara
Kiseljak: Đaci pušteni kući, nastavnik pod prismotrom ljekara

KISELJAK - Sva šestorica učenika osmog razreda koji su u četvrtak povrijeđani kada je nastavnik matematike i fizike Mujo Bajić (47) razbacao stolove u učionici Osnovne škole "Kiseljak 1" u mjestu Gromiljak, opština Kiseljak, pušteni su na kućno liječenje, potvrđeno je u petak iz policije.

Istovremeno, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK "Nezavisnim" su kazali da pozitivni propisi i zakoni neće dopustiti tom prosvjetnom radniku, koji je bolestan, da se vrati u školu.

"Kada je riječ o konkretnom slučaju, u saradnji sa lokalnim Centrom za socijalni rad, do sada je ispitan veći broj svjedoka i protiv nastavnika će najvjerovatnije biti podnesen izvještaj za nanošenje lakših tjelesnih povreda", rekao je izvor blizak MUP-u SBK.

U policiji su kazali da je nasilni nastavnik pod prismotrom ljekara, te su ustvrdili da se trenutno nalazi na liječenju u Sarajevu.

Katica Čerkez, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, rekla je za "Nezavisne" da je u petak saznala za nemili događaj.

"Nastavnik je odveden, pritvoren i, koliko znam, upućen na liječenje. Sigurno, pozitivni propisi i Zakon o osnovnom školstvu, te pravnilnici, neće dopustiti čovjeku koji je prije svega bolestan da opet radi u školi", naglasila je Čerkezova.

Ona je izrazila žaljenje što je do ovakvog incidenta došlo, te naglasila da je neophodno učiniti sve i biti oprezniji da se tako nešto više ne dogodi.

Iz Kantonalnog tužilaštva SBK nisu mogli saopštiti više detalja, osim što su potvrdili da je nadležni tužilac upoznat sa ovim incidentom.

"Policija obavlja svoj dio posla i nije nam dostavljen zvanični izvještaj, a kada bude dostavljen, Tužilaštvo će donijeti odluku", kazali su u Kantonalnom tužilaštvu SBK.

Nermin Merhemić, direktor škole, potvrdio je da se problematični nastavnik još 2005. počeo čudno ponašati.

"Mi smo ga poslali na liječenje, koje je trajalo nekoliko godina, i u tom periodu nije radio u školi. Međutim, u januaru ove godine iz Instituta za invalidnost došlo je rješenje kojim se ukida njegova invalidnost i procjenjuje se da je Bajić sposoban za rad s djecom", izjavio je Merhemić u petak za portale.

Pomahnitali nastavnik je u četvrtak najprije neprimjereno gledao jednu od učenica osmog razreda i upućivao joj uvredljive komentare, te je u jednom trenutku počeo šutati klupe u učionici.

Bajić, koji boluje od PTSP-a i depresije, ranije je na Facebooku napisao da ga prate te je zaprijetio da bi mogao postati "ubica sa umišljajem", a objavljivao je na društvenim mrežama i da je satima onanisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije