Obrazovanje

Klikom do studentske sobe

Klikom do studentske sobe
Foto: N.N | Klikom do studentske sobe

Studenti već sada mogu putem preliminarne elektronske prijave da se prijave za smještaj u Studentskom domu "Nikola Tesla".

"Na ovaj način smo modernizovali sistem prijave, a studenti će izbjeći čekanje u redovima i gužve koje su ranije nastajale prilikom prijave", rekao je u petak Zoran Babić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla".

Kada su u pitanju cijene smještaja, Upravni odbor bi trebalo da se sastane u narednom periodu i da, kako kaže Babić, utvrdi cjenovnik. Prema cjenovniku od lani, smještaj u prvom i drugom paviljonu koštao je 20 KM, treći paviljon je 25 KM, a četvrti 65 i 75.

Bez obzira na smanjenje broja prijava za smještaj u ovom studentskom domu, Babić ističe da ne ostane slobodnih kreveta.

"Studenti potpisuju i saglasnost za trećeg cimera, koji pod posebnim ugovorom bude smješten u domu", naveo je Babić.

Pad interesa za smještaj u domu nadležni pripisuju smanjenju broja upisanih studenata na određene studijske programe.

"Prošle godine je upisano 13.600 brucoša, što je znatno manje nego prije četiri godine, tako da je upisna politika na Univerzitetu usko povezana sa značajno manjim brojem prijava za smještaj u studentskim domovima i smanjenjem broja abonenata u studentskoj menzi", ističe Babić.

Prema njegovim riječima, prije četiri godine za smještaj u domu prijavilo se 2.250 studenata, dok je prošle godine broj prijava bio svega 1.757, što je znatno manje, pogotovo ako se uzme u obzir da je kapacitet smještaja proširen otvaranjem četvrtog paviljona.

"Mi ćemo svakako pokušati poboljšati uslove u studentskim domovima", kaže Babić.

Studenti takođe smatraju da bi uslovi mogli biti još bolji.

"Nema više jagme za krevet kao što je to bio slučaj proteklih godina. Inače, u menzi nije bilo promjene jelovnika već nekoliko godina", kaže Gorana Đurić, studentkinja.

Željka Sladojević, predsjednik Studentskog parlamenta, kaže da je manji broj upisanih studenata na pojedine odsjeke uticao na smanjenje broja prijava za studentske domove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije