Obrazovanje

Ko su kandidati za rektorsku fotelju Univerziteta u Banjaluci?

Ko su kandidati za rektorsku fotelju Univerziteta u Banjaluci?
Foto: Velibor Tripić | Ko su kandidati za rektorsku fotelju Univeziteta u Banjaluci?
Bojana Živanić

BANJALUKA - Radoslav Gajanin, v.d. rektora Univerziteta u Banjaluci, potvrdio je da će on biti jedan od kandidata za funkciju rektora Univerziteta, a ko će biti njegovi protivkandidati znaće se konkretnije narednih dana.

"Kao što sam već ranije govorio, na funkciju rektora ću se kandidovati ukoliko dobijem podršku mojih saradnika. Podršku mojih saradnika sam dobio, tako da ću se kandidovati na tu funkciju", istakao je Gajanin za "Nezavisne".

Podsjećamo, javni konkurs za rektora otvoren je 21. februara, a rok za podnošenje prijava kandidata je deset dana.

Vitomir Popović, profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci, juče nije ni demantovao, a ni potvrdio da li će on biti jedan od protivkandidata Gajaninu u trci za rektorsku fotelju.

"Još ne mogu komentarisati da li ću se kandidovati", rekao je Popović.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kazao je da nije promijenio mišljenje i da ne pretenduje na ovu funkciju.

"Nisam se kandidovao za rektora i nemam u planu da se kandidujem", naglasio je Škrbić.

Vaso Bojanić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu, koji je bio kandidat za rektora kada je na tu funkciju izabran Milan Mataruga, smatra da se među kandidatima neće pojaviti novo ime.

"Ja se neću kandidovati ponovo. Moje mišljenje je da bi kandidati mogli biti profesori Radoslav Gajanin, Novak Kondić i Vitomir Popović. Ne vjerujem da će u tom krugu biti neko novi", rekao nam je Bojanić.

Novak Kondić, profesor na Ekonomskom fakultetu, koji je takođe bio jedan od kandidata kada je Mataruga izabran na funkciju rektora, rekao je da ovaj put nema namjeru da se kandiduje.

"Otkako sam zbog politike izgubio i nisam izabran na funkciju rektora, i to za samo jedan glas više, ne razmišljam o kandidaturi", naglasio je Kondić.

A namjeru da se kandiduje nema ni Milan Mataruga, koji je, nakon studentskih protesta u novembru prošle godine, dao neopozivu ostavku na tu funkciju na koju je natpolovičnom većinom izabran 2016. godine.

"Prošli put je priča u vezi s imenom kandidata za rektora bila aktuelna, a ovaj put nije. Izgleda da nikoga ne zanima ko će biti rektor", kazao je Mataruga.

Podsjećamo, u toku je i javni konkurs za rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a da li će se kandidovati na tu funkciju, Stevo Pašalić, v.d. rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nije želio komentarisati.

"To je teško pitanje i ne znam da li ću se kandidovati. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ima 60 redovnih profesora i svi imaju pravo da se kandiduju", rekao je Pašalić za "Nezavisne".

Perica Gojković, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Doboju, koji je bio protivkandidat Pašaliću za izbor v.d. rektora, rekao je da razmišlja o kandidaturi za rektora.

"Priča se da su potencijalna imena kandidata za rektore profesor Veljko Marić i Stevo Pašalić, aktuelni v.d.", rekao je Gojković.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije