Obrazovanje

Komić: Znanje je naša razvojna šansa

Komić: Znanje je naša razvojna šansa
Komić: Znanje je naša razvojna šansa

BANJALUKA - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da matematika, kao univerzalna nauka, zaslužuje da ima svoj dan, te da manifestacija "Dan matematike" treba da ukaže na značaj matematike i bavljenja ovom naukom.

"Mlade treba podsticati na bavljenje matematikom koja je kao disciplina univerzalna, jer se primjenje u svim oblastima. Znanje je naša razvojna šansa, a u tom znanju matematika ima izuzetno značajnu ulogu", rekao je Komić novinarima prije početka manifestacije.

On je dodao da zemlje koje nemaju velike kompanije, istraživačke centre, veliki kapital i ulaganja imaju mogućnost da ulažu u znanje, ističući da se znanje uvijek akumulira i uvećava.

"Sve što u Ministarstvu nauke i tehnologije radimo kroz naše programske aktivnosti, a posebno kada je riječ o mladima, to je pomoć da se matematika na ovom prostoru razvija. Prema nekim indeksima konkurentnosti, naši matematičari bili su veoma visoko pozicionirani", rekao je Komić.

On je na manifestaciji "Dan matematike", koja se održava na Prirodno-matematičkom fakultetu pod sloganom "Matematika nije bauk", uručio nagradu gimnazijalki iz Prnjavora Milici Đukić koja je na Matematičkoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici osvojila srebrnu medalju.

Đukićeva je rekla novinarima da je zadovoljna ostvarenim rezultatom na Matematičkoj olimpijadi na kojoj su učestvovali matematičari iz 101 zemlje.

"Matematika mi se svidjela od trećeg razreda osnovne škole kada sam počela da radim zanimljive zadatke i mozgalice, a od sedmog razreda sam počela da učestvujem, na takmičenjima kada sam i osvojila prvo mjesto na republičkom takmičenju", kaže Đukićeva.

Ona je dodala da će nakon srednje škole nastaviti da se bavi matematikom i da će vjerovatno upisati Prirodno-matematički fakultet u Beogradu.

Rukovodilac studijskog programa za matematiku i informatiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Dragan Matić kaže da u današnje vrijeme učenici vole da stiču znanja na brz način, a da matematika zahtijeva temeljno učenje i svakodnevan rad.

On je rekao da na banjalučkom Prirodno-matematičkkom fakultetu svaka generacija iznjedri po nekoliko talentovanih studenata koji završavaju fakultet u roku sa vrlo visokim prosjekom i uglavnom školovanje nastavljaju u inostranstvu.

"Vrlo smo ponosni na njih i mislim da smo apsolutno konkurentni, pogotovo ako se uzmu u obzir okolnosti u kojima radimo u Republici Srpskoj", naglasio je Matić.

U okviru manifestacije "Dan matematike" na Prirodno-matematičkom fakultetu biće održana predavanja uglednih naučnika iz Republike Srpske i Srbije iz oblasti matematike koji će na stručan, ali i popularan način govoriti o ovoj nauci.

Zbog loših vremenskih prilika, dio manifestacije koji je bio planiran za 13.00 časova u Parku "Petar Kočić", odgođen je za narednu sedmicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije