Obrazovanje

Konfučijev institut u Banjaluci

Konfučijev institut u Banjaluci
Konfučijev institut u Banjaluci

BANJALUKA - Ako je suditi po riječima Milana Mataruge, rektora Banjalučkog univerziteta, ustanova na čijem je čelu bi mogla dobiti Konfučijev institut.

"Privodimo kraju potpisivanje sporazuma s partnerskim institutom u Kini. Univerzitet se nalazi u jednom 'malom' gradu od 15 miliona stanovnika, a naš plan je da formiranjem Konfučijevog instituta obezbijedimo jaču i bolju kulturnu, naučnu i obrazovnu, ali i privrednu saradnju s Kinom i njihovim drugim relevantnim institucijama", najavio je Mataruga.

Kako kaže, u aktivnostima u vezi s formiranjem Konfučijevog instituta aktivnosti se vode već pune dvije godine.

"Dobili smo za to i sve potrebne saglasnosti naših institucija. Takođe imamo i interes za partnerstvo s kompanijama iz Kine. Baš sutra imamo sastanak s ambasadoricom ove zemlje, na kojem ćemo definisati dalje aktivnosti kako bismo u što kraćem periodu mogli otvoriti jedan takav institut kod nas na Univerzitetu", govori on.

A dok se ta saradnja ne ostvari, na Banjalučkom univerzitetu muku muče s nikada manjim brojem kandidata zainteresovanih za studije.

"Počinjemo sa drugim upisnim rokom i 29. avgusta drugi put polažemo prijemni. Nažalost, moram konstatovati da ove godine u odnosu na prošlu imamo 20 odsto manje prijava, što bi konkretno u ciframa iznosilo još 1.660 slobodnih mjesta", kaže Mataruga.

Razlog za ovako slabu zainteresovanost bi se možda mogao naći i u tome što je od još 1.660 slobodnih mjesta svega 126 onih srećnih koji će ići na budžet.

"Najviše mjesta je na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, Ekonomskom, Elektrotehničkom, Prirodno-matematičkom, Fakultetu fizičke kulture, Rudarskom, Filološkom i Šumarskom i to je sve sufinansiranje, dok na Mašinskom fakultetu još ima mjesta čak i na bužetu", priča Mataruga i ističe da će na pomenutim fakultetima vjerovatno raspisati i treći upisni rok.

Jedini fakulteti na kojima neće biti drugog upisnog roka su Medicina i Političke nauke.

U međuvremenu, najavljeno je da će studenti od ove godine imati mnogo bolje uslove za rad. Četvrti paviljon je, kako kažu, spreman za useljenje i ovih dana se vode aktivnosti kako bi se dobila upotrebna dozvola i objekat pustio u funkciju. Ostaje zamjerka što su osobe s invaliditetom donekle zaboravljene jer dobar dio zgrade nije prilagođen njihovim potrebama.

"Zgrada ima pretpristupne rampe i mogućnost da je studenti koriste, takođe u trećem paviljonu imamo oko 40 kreveta na raspolaganju toj kategoriji studenata, od čega je 30 odsto iskorišteno. Uprkos tome ćemo učiniti sve od sebe da im omogućimo nesmetano korištenje i boravak i u četvrtom paviljonu", najavio je Mataruga.

Kada je u pitanju novi nacrt zakona o visokom obrazovanju, Mataruga je još jednom ponovio da bi ga trebalo ponovo uraditi od samog početka, jer ne odražava stavove i potrebe Univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije