Obrazovanje

Konkurs za studentske stipendije od 15. oktobra

Konkurs za studentske stipendije od 15. oktobra
Foto: Ilustracija | Konkurs za studentske stipendije od 15. oktobra

BANJALUKA - U okviru programa podrške mladima, banjalučka Gradska uprava raspisaće u ponedjeljak, 15. oktobra, konkurs za dodjelu gradskih stipendija studentima prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja.

Ovogodišnjim gradskim budžetom za stipendiranje je predviđeno 1,6 miliona KM, s tim da će, prema procjenama, jedna trećina biti usmjerena za studente.

Prema konkursu, koji će biti objavljen u ponedjeljak, dodjeljuju se tri vrste stipendija, i to prema socijalnom statusu, za uspjeh na studiju i za deficitarna zanimanja, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Najviši novčani iznos predviđen je za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zanimanja i to mjesečno 250 KM.

Po socijalnom statusu i uspjehu na studiju, mjesečna stipendija iznosiće 130 KM.

Iz gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport navode da su prema ovogodišnjim pravilima, u deficitarne studije svrstani elektrotehnika, matematika, informatika i fizika.

Uporedo s tim, kako su najavili iz Odjeljenja, krajem novembra trebalo bi da budu poznati rezultati javnog konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola.

Prema podacima odjeljenja, na konkurs za stipencije učenicima srednjih škola koji je okončan prošle sedmice, prijavilo se 1.318 učenika, što je nešto više nego prošle godine.

Iz nadležnog odjeljenja su pojasnili da je najviše prijava stiglo po osnovu ostvarenog uspjeha u školovanju.

"Komisija razvrstava pristigle prijave, traži dopunu dokumentacije gdje je to potrebno, te će započeti sa obradom zahtjeva i bodovanjem onih koji stipendiju traže po osnovu uspjeha", rekli su iz nadležnog odjeljenja.

Učenici stipendisti će po osnovu školskog uspjeha i socijalnog statusa na godišnjem nivou dobiti stipendiju od 800 KM, a oni koji su izabrali neke od deficitarnih zanimanja 1.600 KM.

Sve gradske stipendije se isplaćuju u mjesečnim tranšama, i to deset mjeseci u godini.

Grad je u školskoj 2017/2018. godini stipendirao 1.194 učenika i 318 studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije