Obrazovanje

Liturgija uslov za bolju ocjenu iz vjeronauke

Liturgija uslov za bolju ocjenu iz vjeronauke
Foto: Ilustracija | Liturgija uslov za bolju ocjenu iz vjeronauke

BANJALUKA - Roditelji učenika nekih osnovnih banjalučkih škola požalili su se ovih dana putem društvenih mreža da vjeroučitelji koji predaju vjeronauku učenicima dijele pluseve i minuse u zavisnosti od toga da li dolaze u crkvu na liturgiju, te da im od toga zavisi i konačna ocjena iz ovog predmeta.

"Zaista mislim da je van svake pameti da djeci ocjena zavisi od dolaska na liturgiju i da su roditelji obavezni da svake nedjelje djecu voze u crkvu. Ako oni misle da je to djeci motivacija - onda se varaju, jer tako samo postižu kontraefekat", požalila se jedna nezadovoljna majka.

I dok su neki roditelji bili iznenađeni ovakvim metodama ocjenjivanja, drugi su tvrdili da to nije ništa novo, te da vjeroučitelji odavno ocjenjuju na ovakav način.

"Smatram da je apsurdno da se djeci pored svih obaveza nameće i odlazak na liturgiju", stoji u jednom od komentara nezadovoljnih roditelja, ali nisu željeli imenom i prezimenom da izlaze u javnost kako njihova djeca ne bi imala dodatne probleme.

Slavoljub Lukić, teolog i prosvjetni savjetnik za vjeronauku u Pedagoškom zavodu RS, kazao je da svi vjeroučitelji u osnovnoj školi moraju ocjenjivati u skladu sa pravilnikom o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika.

"Bogosluženje ne može da utiče na ocjenu. Ne može neko da kazni učenika zato što on ne dolazi u crkvu na bogosluženje i to je apsolutno jasno", naglasio je Lukić.

Prema njegovim riječima, postoje ishodi učenja, kao i program koji je propisan i kojeg svi moraju da se drže.

"Vrednovanje je širok pojam i vjeroučitelj može npr. da nagradi nekoga za njegovo pristojno ponašanje, ali ne može niti jednog učenika da kazni za nedolaženje na crkvenu liturgiju", rekao je Lukić za "Nezavisne".

Apelovao je na roditelje da ukoliko se njihovom djetetu desi ovakav slučaj da se obrate Republičkom pedagoškom zavodu RS i njemu, kao prosvjetnom savjetniku za vjeronauku, kako bi ovakve i slične situacije bile riješene.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da vjeroučitelj nema pravo da dijeli pluseve i minuse za dolazak na liturgiju.

"Vjeronauka je predmet kao i svi ostali, a postoji pravilnik o ocjenjivanju kojeg svi moraju da se drže", rekao je Popržen.

Darija Mićić, direktorica Osnovne škole "Branko Radičević" u Banjaluci, rekla je da odlazak na liturgiju ne može učenicima uticati na ocjenu.

"Smatram da nema ništa loše u tome da vjeroučitelj pozove učenike da dođu na liturgiju, ali da im to ne može uticati na ocjenu", istakla je Mićićeva.

Dušan Mišljenović, direktor Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci, rekao je da nije upoznat s ovakvim slučajevima, te da ih u školi u kojoj je on direktor sigurno nema.

"Vjeroučitelj niti može niti smije da na ovakav način ocjenjuje učenike. Odlazak na liturgiju ne može ulaziti u ocjenu učenicima", rekao je Mišljenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije