Obrazovanje

Ljerka Ostojić za NEZAVISNE: Karijera i porodica mogu zajedno

Ljerka Ostojić za NEZAVISNE: Karijera i porodica mogu zajedno
Ljerka Ostojić za NEZAVISNE: Karijera i porodica mogu zajedno

MOSTAR - Uspješna žena je ona koja ne odustaje, trudi se i marljivo radi. Predana je svome poslu i ciljevima. Uporna je i zna što želi!

Tako počinje razgovor za "Nezavisne" i "Oslobođenje" Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru.

Od 16 članova Senata Sveučilišta u Mostaru s pravom glasa, kako napominje, šest je žena, a u užem vodstvu Rektorata od tri ključne pozicije, dvije drže žene.

U Rektorskom zboru BiH, međutim, od osam članova zasad je samo jedna rektorica, odnosno ona, i to, po njenom mišljenju, odražava realni položaj žena u našem društvu. Generalno, kako dodaje, žene nisu zapostavljene, ali ni dovoljno zastupljene na onim vodećim pozicijama.

Među životnim uspjesima smatra osnivanje i razvoj Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

"Postao je i institucionalni temelj za podizanje stručne i opće razine zdravstva u regiji. Ponosna sam što sam bila jedan od suosnivača te visokoškolske ustanove i što su mi kolege ukazale povjerenje biti prodekanicom te dekanicom u dva navrata. Tijekom mog mandata Medicinski fakultet postao je poželjno mjesto za stjecanje novih znanja, usavršavanje kroz praktičan rad tijekom studija i znanstveni napredak kroz doktorski studij, ne samo za studente iz BiH, nego i iz susjednih zemalja", ocjenjuje Ostojićeva.

Vjeruje da je njena predanost razvoju Medicinskog fakulteta u značajnoj mjeri doprinijela povjerenju koje su joj ukazale kolege prilikom izbora na poziciju prve rektorice Sveučilišta u Mostaru, koje broji blizu 15.000 studenata, od kojih 53 posto čine žene. Od kako zna za sebe, dodaje, medicina je bila njen izbor bez alternative, jer je fascinirao ljekarski poziv.

"Tada sam mislila da liječnici sve znaju i da mogu sve izliječiti. To moje mišljenje bilo je potkrijepljeno i izjavama tipa, tako se netko razbolio da su ga čak i liječniku vodili. Zanimalo me kako, gdje i uz čiju pomoć liječnici steknu svoja znanja. To je definitivno odredilo moj profesionalni put", dodaje Ostojićeva.

Kao dijete iz, kako tvrdi, obične mostarske obitelji uspjela je motivisanošću i trudom upisati Medicinski fakultet u Sarajevu, bez prijemnog ispita, kao superodlikaš. Anatomiju je položila s odličnom ocjenom, što joj je donijelo i poziv na mjesto demonstratora, potom asistenta na Katedri za anatomiju u Sarajevu kod čuvenog profesora Hajre Hadžiselimovića.

"U kratkom razdoblju pružila mi se prilika za daljnjim znanstvenim usavršavanjem u okviru Medicinskog fakulteta u Zagrebu, gdje sam završila poslijediplomski studij i magistrirala", objašnjava ona.

Doktorirala je elektronsku mikroskopiju na Univerzitetu u Banjaluci i postala docentica i prodekanica za finansije banjalučkog Medicinskog fakulteta. Nažalost, kako dodaje, kao i mnogima, i njoj je rat grubo prekinuo životne i profesionalne planove.

"Nove okolnosti tražile su i nove uloge. Svoj znanstveni rad sam pretočila u svakodnevni rad s ljudima kojima je pomoć bila potrebna. Radila sam kao specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije u KC Split, gdje sam vodila i projekt temporarne opskrbe protezama koji je financirao finski Crveni križ. Prestanak rata otvorio je pogled u budućnost, dao nove perspektive i omogućio nove uloge. Već spomenuto, osnivanje Medicinskog fakulteta u Mostaru, dolazak na čelo Sveučilišta u Mostaru...", priča naša sagovornica.

Ipak, kako dodaje, obitelj, suprug, sin i kćer, stup su njene osobne i profesionalne realizacije.

"Pružaju mi ljubav i povjerenje, sigurnost i oslonac koji svaka osoba treba da ima kada kreće u nove izazove. Njihova podrška i vjera meni su bili uvjet za svaki novi korak koji sam dosad napravila i sastavni dio svakog mog uspjeha. Sigurna sam da većina žena dijeli ovakvo razmišljanje i smatram da uopće ne treba gledati na karijeru i obitelj kao suprotstavljene strane, nego kao ravnopravne stepenice u životu svake žene i svake zadovoljne obitelji", naglašava Ostojićeva, te dodaje da i zbog toga treba regulisati porodiljska prava žena, koja će im omogućiti ličnu i profesionalnu realizaciju, u ekonomskom i psihološkom smislu.

"Ne treba se boriti za poziciju žene, nego je treba htjeti stvoriti! Prilika ima dovoljno, ali se ne smijemo olako obeshrabriti i treba da preuzmemo odgovornost za ono što želimo učiniti. Muške kolege ne treba da gledamo kao prepreku ili tražiti gdje se razlikuju od nas, nego treba da težimo sinergiji, zajedničkom djelovanju, jer svi trebamo svrhu i provodimo svoj život tražeći načine kako doprinijeti kvalitetnijem osobnom, užem i širem društvenom životu", ističe Ostojićeva.

Citirajući Hillary Clinton, bivšu američku državnu sekretarku, u pogledu ravnopravnosti polova kao nedovršenog posla 21. vijeka, ona napominje da treba da završimo i taj posao, svako u svom domenu, na radnom mjestu, u okruženju.

"Svijet će tako biti ljepše i ugodnije mjesto za život, kada svaki čovjek bude imao priliku za punu realizaciju svojih potencijala", naglašava Ostojićeva.

U životu, kako tvrdi, "nije udarala glavom o strop", ali je bila spremna ići "glavom kroz zid" tamo gdje je trebalo.

"Iako nepisane, prepreke postoje, no znanje, volja, upornost daju učinak. Činjenica je da je i naše nasljeđe patrijarhalno, no žene, iskoristimo svoju socijalnu inteligenciju da to nasljeđe zaobiđemo i ostvarimo svoje ciljeve", poručila je Ostojićeva.

Učenik treba da prevaziđe učitelja

Ljerka Ostojić kaže da je za nju najuspješniji dan kada vidi svog nekadašnjeg studenta kao vrhunskog i stručnog liječnika koji radi svoj posao, jer je tada njezin akademski i profesorski posao uspješno završen.

"Obrazac mog akademskog poziva je u pristupu studentu kao superiornoj i pametnijoj osobi, jer je pitanje kada će znati isto ili više od vas to što mu predajete i smatram da je to cilj svakog učitelja. Kada bi samo jedna generacija bila lošija od prethodne, to bi bila katastrofa. Ali, na sreću to se nikad nije dogodilo i nadam se da i neće", naglašava ona.

Projekat

"Nezavisne novine" i "Oslobođenje" u okviru projekta "Poslovne žene kao liderke i uzor u Bosni i Hercegovini" predstavljaju javnosti profile uspješnih žena na svim poljima. Kroz razgovore s njima upoznaćemo javnost o njihovim motivima zašto se bave time čime se bave, putu ka uspjehu, preprekama s kojima se suočavaju, prateći istovremeno i njihove lične priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije