Obrazovanje

Mala matura će pokazati da li je gradivo savladano

Mala matura će pokazati da li je gradivo savladano
Foto: Ilustracija | Mala matura pokazaće da li je gradivo savladano

BANJALUKA - Oko 1.770 učenika devetih razreda iz 21 škole iz RS danas je u sklopu eksperimentalne male mature radilo testove iz matematike, dok su se dan ranije pred đacima našli testovi iz srpskog jezika i knjževnosti.

Rajka Ćajić, direktorica OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu, Banjaluka, kazala je da u eksprimentalnoj maloj maturi učestvuje 14 učenika te da su svi pristupili testiranju.

"Na probnoj maloj maturi, koja je održana u aprilu, učenici su pokazali rezultate koji apsolutno odgovaraju njihovim ocjenama koje imaju iz ta dva predmeta i tako nešto očekujemo i sada", kazala je Ćajićeva.

Milica Peković, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola bijeljinske regije, kazala je da će uvođenje male mature biti osnovni i jedini pokazatelj kako su djeca savladala određeno gradivo u osnovnoj školi i šta su naučila.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, ističe da je 101 učenik učestvovao u eksperimentalnoj maloj maturi, koja se prvi put organizuje u RS.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, ističe da učenici iz 21 osnovne škole učestvuju u eksperimentalnoj maloj maturi.

"Učestvuje oko 1.770 učenika i budući da je eksperimentalna neće uticati na upis u srednje škole", kazao je Damjanović i dodao da, ako učenik ostvari dobre rezultate, to može da mu se unese u odjeljensku knjigu.

Dodao je da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS najavilo da će mala matura u svim osnovnim školama u RS najvjerovatnije biti uvedena školske 2021/2022.

Dodao je da je Zakonom o srednjem obrazovanju predviđeno da kada zvanično bude uvedena mala matura, pored uspjeha u osnovnoj školi, jedan od kriterijuma za upis u srednje škole biće i rezultiti male mature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije