Obrazovanje

Malešević: Bošnjački, a ne bosanski jezik

Malešević: Bošnjački, a ne bosanski jezik
Malešević: Bošnjački, a ne bosanski jezik

Ministar prosvjete i kulture Republika Srpska Dane Malešević najavio je kako će se uskoro sastati s roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši, ali i dalje tvrdi da đaci bošnjačke nacionalnosti u tom entitetu mogu izučavati samo ''bošnjački'', a ne bosanski jezik.

Malešević navodi kako je njegova želja da bošnjačka djeca od septembra, kada počinje nova školska godina, idu na nastavu u školu u Vrbanjicima sa svojim vršnjacima srpske nacionalnosti.

"Ovih dana ću razgovarati sa roditeljima iz Vrbanjaca. Nadam se da ćemo taj problem riješiti. Imamo još mjesec dana. Vidjećemo kako ćemo se usaglasiti kada je ta tema u pitanju. Svi moramo napraviti određene ustupke i doći do nekog konsenzusa", ustvrdio je Malešević.

Kaže i kako se o tom problemu razgovaralo i na ministarskoj konferenciji te da izučavanje nacionalne grupe predmeta nije problem samo u Republici Srpskoj.

Navodi da su isti takvi problemi prisutni i kod srpske djece u Federaciji BiH te da se nacionalna grupa predmeta izučava samo u Grahovu i Drvaru, a da u drugim sredinama jedan nastavnik drži nastavu i na bosanskom i srpskom jeziku, kao što je u Bosanskom Petrovcu, što nije nacionalna grupa predmeta i po tom sistemu bi se ona mogla uvesti i u Republici Srpskoj.

"Ako to hoće Bošnjaci, ja ću im to sutra uraditi i u Vrbanjcima i na taj način im uvesti nacionalnu grupu predmeta. Oni traže nešto drugo", tvrdi Malešević.

Smatra da se problem izučavanja nacionalne grupe predmeta treba riješiti jednako u cijeloj BiH, te navodi da se u Republici Srpskoj nacionalna grupa predmeta primjenjuje u 20 škola, a u Federaciji BiH samo u 12.

Malešević i dalje ponavlja da u Republike Srpske stoji da se u tom entitetu koristi jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, pa se po „pravilima tvorbe" jezik bošnjačkog naroda zove ''bošnjačkim''.

"Bošnjaci to ne prihvataju. Oni hoće bosanski jezik. Svako može svoj jezik da naziva kako hoće, ali ne može natjerati druge da taj jezik zovu istim imenom, jer bi imali problem i sa Slovencima i drugima", ustvrdio je Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije