Obrazovanje

Malešević: Kvalitet obrazovanja cilj svih zakona

Malešević: Kvalitet obrazovanja cilj svih zakona
Malešević: Kvalitet obrazovanja cilj svih zakona

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ističe da je cilj svih novih zakonskih rješenja, kao i petogodišnje strategije razvoja obrazovanja, koja će biti donesena u ovoj godini, podizanje kvaliteta obrazovanja u Srpskoj - od predškolskog do visokog.

On naglašava da se kroz strategiju razvoja obrazovanja za period 2015-2020. godine predlaže niz mjera, a da bi novi zakoni o osnovnom, srednjem, visokom obrazovanju, kao i već usvojeni Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, trebalo da omoguće realizaciju tih mjera.

"Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, planirali smo povećanje obuhvata djece ovim vidom obrazovanja, prvenstveno kroz obezbjeđivanje smještajnih kapaciteta, kako kroz privatnu praksu tako i kroz korištenje školskih objekata", precizira Malešević u intervjuu za Srnu.

On naglašava da je u osnovnom obrazovanju fokus na unapređenju kvaliteta ishoda učenja kroz poboljšanje nastavnih planova i programa i kvaliteta udžbenika i drugih nastavnih sredstava, kao i kontinuiranu obuku nastavnika. U planu je i unapređivanje eksternog vrednovanja učeničkih postignuća na kraju osnovnog obrazovanja, tzv. mala matura.

Što se tiče srednjeg obrazovanja, efikasnije rješenje upisne politike, prema riječima ministra Maleševića, biće dijelom realizovano kroz malu maturu i kroz veće povezivanje obrazovnog procesa sa tržištem rada i potrebama privrede.

"Da bi se popravio kvalitet i u osnovnom i u srednjem obrazovanju moramo krenuti sa obukama nastavnika koje će biti definisane i predviđene zakonima i podzakonskim aktima", objašnjava Malešević i poručuje da će morati da se radi i na razvoju novih zanimanja za učenike.

On navodi da u visokom obrazovanju resorno ministarstvo, i strategijom i kroz novi zakon, predviđa niz mjera za poboljšanje kvaliteta, među kojima su i novine u sistemu osnivanja visokoškolskih ustanova, procesu licenciranja i otvaranju novih studijskih programa, akreditaciji, a predviđeno je i rangiranja visokoškolskih ustanova.

"Sve ono što predviđa bolonjski proces moraćemo ugrađivati u naše dokumente", napominje Malešević i navodi da svi planovi sigurno neće biti po volji cjelokupne javnosti, jer donose promjene koje je nekad teško prihvatiti.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske ističe da je, generalno gledano, u obrazovanju Srpske neophodno racionalnije trošiti novac kako bi bili postignuti najbolji rezultati.

Osvrćući se na rad Ministarstva prosvjete i kulture u 2015. godini, Malešević ocjenjuje da je u zakonodavnom dijelu moglo biti više urađeno, ali da je, i pored toga, Ministarstvo uspjelo da riješi mnogobrojne probleme.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini riješeno je veoma važno pitanje završetka gradnje i opremanja studentskih domova u Foči, na Palama i Banjaluci, te Bogoslovskog fakulteta u Foči, kao i projekat nabavke opreme za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na šta je posebno ponosan.

"Opremili smo dosta školskih objekata i sanirali grijanje, a dio sredstava je iskorišten i za nabavku računara u školama", navodi Malešević i napominje da bi u 2016. godini trebalo biti nastavljeno sa radom na sanaciji i opremanju školskih objekata u Srpskoj, i to najprije u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Novom Gradu i Osnovnoj školi "Srbija" u Šamcu.

Malešević podsjeća da je Republički pedagoški zavod već počeo analizu nastavnih planova i programa, na osnovu koje će Ministarstvo prosvjete i kulture raditi na redukciji nastavnih sadržaja i dodatno olakšati đacima proces učenja.

"Nijedan posao nije završen, niti je na njega stavljena tačka u smislu da se on ne može poboljšati. Ako se budemo time rukovodili, mislim da možemo u narednom periodu obrazovni sistem dovesti do te mjere da zadovolji potrebe privrede. Mi u Ministarstvu i zaposleni u obrazovanju trebalo bi da uložimo maksimum napora u postizanju tog cilja", zaključuje Malešević u intervjuu za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije