Obrazovanje

Malešević: Predškolsko vaspitanje i van vrtića

Malešević: Predškolsko vaspitanje i van vrtića
Malešević: Predškolsko vaspitanje i van vrtića

BANJALUKA - Predškolsko vaspitanje moći će se obavljati u osnovnim školama, specijalnim školama i ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, predviđeno je Nacrtom zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji je usvojila Vlada Republike Srpske, a koji bi se pred poslanicima trebao naći na prvom narednom zasjedanju Narodne skupštine.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je Srni da su ovim nacrtom zakona detaljnije razrađeni ciljevi i zadaci predškolskog vaspitanja i obrazovanja, uslovi i procedure osnivanja predškolskih ustanova, upis djece u predškolske ustanove, te neophodnost usavršavanja vaspitača koji rade s djecom.

"Osim vaspitno-obrazovnog rada u predškolskim ustanovama, posebna pažnja biće posvećena zdravstvenoj zaštiti, ishrani, njezi i ostalim aspektima važnim za pravilan razvoj djece, u skladu sa propisanim standardima i normativima", istakao je Malešević.

On je naglasio da predškolskim ustanovama treba da se obezbijedi jednaka dostupnost i mogućnost kvalitetnog vaspitanja i obrazovanja, kao i ostvarivanje prava djece obezbjeđivanjem uslova za ravnopravnu podršku u razvoju i učenju, u saradnji sa porodicom i lokalnom zajednicom.

"Rano učenje je najbolja investicija za budućnost, blagostanje i opšti društveni napredak", istakao je Malešević.

Malešević je ranije rekao da su strateški ciljevi u predškolskom obrazovanju povećanje obuhvata djece između tri i šest godina predškolskim obrazovanjem, kvalitetnije usluge predškolskog obrazovanja i senzibilizacija javnosti i donosioca odluka o značaju ranog učenja i mogućim efektima na kasniji razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije