Obrazovanje

Malešević: Reformom do smanjenja nezaposlenosti

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da je prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama privrede ključno u srednjem obrazovanju, a da je smanjenje stope nezaposlenosti povezano sa reformom srednjeg stručnog obrazovanja.

"Prilikom modernizacije nastavnih planova i programa za srednje stručne škole neophodno je voditi računa o prenosivim vještinama u obrazovnom sistemu, koje omogućavaju lakše prilagođavanje novim tehnologijama i promjenama u radnom okruženju", ističe Malešević u intervjuu Srni. 

On napominje da je "Strategija razvoja obrazovanja Srpske za period 2015-2020. godine", koja je u pripremi, usmjerena na "povećanje obuhvata djece između tri i šest godina predškolskim obrazovanjem, kvalitetnije usluge predškolskog obrazovanja i senzibilizaciju javnosti i donosioca odluka o značaju ranog učenja i mogućim efektima na kasniji razvoj". 

Ciljevi "Strategije" jesu i očuvanje visoke stope obuhvata djece obaveznim devetogodišnjim osnovnim obrazovanjem, optimalni uslovi rada u školama, kvalitetan vaspitno-obrazovni proces uz unapređenja nastavnih planova i programa, poboljšanje kvaliteta udžbenika i nastavnih učila primjenom informacionih tehnologija. 

Malešević ističe da je planirano uvođenje male mature i ukazuje na neophodnost uspostavljanja sistema osiguranja kvaliteta osnovnog obrazovanja razvijanjem cjelovitog sistema vrednovanja, ocjenjivanja i izvještavanja o kvalitetu nastave i nivou usvojenosti vaspitno-obrazovnih ishoda. 

On smatra da će naučno-istraživački orijentisano visoko obrazovanje i njegovo povezivanje sa tržištem rada doprinijeti obrazovanju kvalitetnog kadra, koji će biti pokretač privrednog razvoja Republike Srpske. 

"Prihvatanje procesa internacionalizacije od visokoškolskih ustanova u zemljama EU dovelo je do povećanja kvaliteta obrazovanja i ubrzanog razvoja naučnih istraživanja, pa je internacionalizacija visokoškolskih ustanova Srpske jedan od strateških ciljeva razvoja", ocjenjuje Malešević. 

Resorni ministar najavljuje povećanje međunarodne mobilnosti studenata i akademskog osoblja, te uvođenje studijskih programa na engleskom jeziku. 

Vlada Republike Srpske omogućila je studentima koji su upisali diplomski i postdiplomski studij po odredbama Zakona o univerzitetu da produže studiranje za još jednu akademsku godinu po nastavnom planu i programu koji je važio u vrijeme kada su se upisivali. 

"Studentima koji studiraju po Bolonjskom principu daje se mogućnost upisa u narednu godinu u akademskoj 2015/2016. godini sa pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova, bez obzira na to koliko je predmeta iskazano brojem bodova koji se prenose ili najviše dva predmeta, bez obzira na to sa koliko ECTS bodova su iskazani ti predmeti. 

Važećim zakonom, imaju pravo prenosa najviše 15 ECTS bodova odnosno dva predmeta", objašnjava Malešević u intervjuu Srni i navodi da je u planu izrada novog zakona o visokom obrazovanju, i to krajem ove i početkom naredne godine. 

Ministarstvo prosvjete i kulture pripremilo je i Nacrt zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Pravilnik o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika u gimnaziji, Izmjene i dopune Pravilnika o izvođenju ekskurzija i izleta, Pravilnik o izboru učenika generacije, Pravilnik o listi strukovnih, akademskih i naučnih zvanja... 

U toku je Program pripreme djece pred polazak u školu, pripreme za upis djece u prvi razred u školskoj 2015/2016. godini, donesen je plan upisa u srednje škole, a u pripremi je plan upisa na visokoškolske ustanove. 

U oblasti kulture u pripremi je Nacrt zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, Pravilnik o finansiranju javnih potreba u oblasti kinematografske djelatnosti, Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije dobara koje uživaju prethodnu zaštitu. 

Takođe, u pripremi je Pravilnik o vođenju registra i centralnog registra kulturnih dobara, te Pravilnik o sufinansiranju projekata nacionalnih manjina. 

U skladu sa Zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske, pokrenut je postupak za izradu Projekta Memorijalnog centra u Spomen-području "Donja Gradina" - zaključuje ministar Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije