Obrazovanje

Malešević: Spriječiti korupciju u obrazovanju

Malešević: Spriječiti korupciju u obrazovanju
Malešević: Spriječiti korupciju u obrazovanju

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je danas u Banjaluci da je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske utvrdilo zakonske i podzakonske akte kojima se nastoji spriječiti korupcija u obrazovanju.

"Jedan od takvih akata je i pravilnik o zapoljšavanju u osnovnim i srednjim školama, kojim su definisane određene procedure i pokušava spriječiti korupcija u ovom procesu", rekao je Malešević na otvaranju konferencije "Kako osigurati kvalitet znanja bez korupcije".

On je podsjetio da je Narodna skupština Srpske 2013. godine usvojila Strategiju borbe protiv korupcije i da je svaki segement društva trebalo da donese određene akte da bi se, što je moguće više, spriječila korupcija u organima vlasti.

"Ne tvrdim da u obrazovanju nema korupcije i svi u sistemu moraju biti odgovorni za takve radnje. U borbi protiv korupcije potrebno je mijenjati podzakonske akte da bi bile otklonjene sve manjkavosti", dodao je Malešević i napomenuo da resornom ministartvu još niko nije prijavio koruptivne radnje u obrazovanju.

Direktor Antikoruptivne mreže "Akaunt" Eldin Karić kaže da je BiH po korupciji vodeća zemlja u Evropi.

"Korupcija u BiH je prisutna u svim segmentima društva, pa i u obrazovanju. Javna je tajna da se dobijanje posla plaća, da se kupuju diplome i ispiti, a prisutna je i politizacija u obrazovanju", rekao je Karić i napomenuo da se svi segmenti društva aktivno moraju uključiti u borbu protiv korupcije.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić naglasio je da koprupcija potoji u obrazovnom sistemu i da sindikat traži od kontrolnih organa da takvi propusti budu otklonjeni.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa Antikorupcijskom mrežom "Akaunt". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije