Obrazovanje

Malešević: Sve veći broj zahtjeva za angažovanje asistenata

Malešević: Sve veći broj zahtjeva za angažovanje asistenata
Foto: N.N. | Malešević: Sve veći broj zahtjeva za angažovanje asistenata
Srna

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je Ministarstvo od 260 zahtjeva za angažovanje asistenata u nastavi za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju, odobrilo 202 zahtjeva, za šta je izdvojeno oko 850.000 KM.

Malešević je naveo da u školskoj 2017/2018. godini 1.460 djece sa poteškoćama u razvoju pohađa redovnu nastavu u osnovnim školama, te da je sve veći broj zahtjeva za angažovanje asistenata.

"Nismo mogli finansijski obezbijediti za sve njih asistente, te smo odobrili samo za najteže slučajeve i autizam, te uz osam, koje plaćaju roditelji, ove godine angažovano je 210 asistenata", rekao je Malešević.

On je istakao značaj inkluzivnog obrazovanja i uvođenje asistenata u nastavu da bi se mališanima sa posebnim potrebama maksimalno pomoglo.

Prema njegovim riječima, inkluzija, u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, ostvaruje se uključivanjem djece s posebnim obrazovnim potrebama u odjeljenja osnovne škole.

"Vaspitanje i obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju sprovodi se inkluzijom u redovnim školama ili osnovnim školama za djecu sa smetnjama u razvoju, te u Republici Srpskoj postoje i četiri centra za obrazovanje i vaspitanje djece sa poteškoćama u razvoju, i to dva u Banjaluci i po jedan u Prijedoru i Derventi", rekao je Malešević.

On je dodao da je njihovo upisno područje cijela Republika, te je u njima omogućen smještaj i ishrana učenika koji dolaze iz drugih gradova.

Malešević je napomenuo da se u centre, na osnovu rješenja o vrsti i stepenu ometenosti, upućuju uglavnom djeca sa težim i teškim smetnjama u razvoju, kojima je, osim stručne vaspitno-obrazovne službe kojom ovi centri raspolažu, potrebna svakodnevna njega i rehabilitacija koja im tamo može biti pružena.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije