Obrazovanje

Malešević: U školu ne idu djeca pod uticajem politike

Malešević: U školu ne idu djeca pod uticajem politike
Malešević: U školu ne idu djeca pod uticajem politike

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da u školu u Konjević Polju ide određeni broj đaka bošnjačke nacionalnosti koji je prihvatio da izučava nacionalnu grupu predmeta od šestog do devetog razreda, dok neki, vjerovatno pod uticajem politike, traže nešto dodatno o čemu nije postignut dogovor.

"U Vrbanjcima smo bili blizu rješenja, tako da očekujem da nastavimo razgovore sa roditeljima i da se ta djeca u septembru vrate. U Kotorskom nije bilo najave da djeca jutros neće krenuti u školu, te je, vjerovatno, problem što nije riješen prevoz", naveo je Malešević.

On je dodao da je problem što prevoznici žele da uklope prevoz djece u redovne linije, što je nemoguće, te istakao da će direktori škola i prevoznici morati da nađu rješenje da djeca ne bi poslije nastave morala čekati po tri, četiri časa za prevoz do kuće.

Malešević je napomenuo da nikada nije rekao da djeca mogu izučavati "bošnjački jezik", već "jezik bošnjačkog naroda", kako piše u Ustavu, te dodao da će biti korišteni udžbenici kao i do sada.

On je istakao da u zakonu Republike Srpske nigdje ne piše da se mogu primjenjivati kantonalni nastavni planovi i programi i da je njegova ideja da se donese program i nastavni plan da to bude u skladu sa zakonom.

"U narednom periodu vidjećemo na koji način će se realizovati nacionalna grupa predmeta", dodao je Malešević.

On je rekao da su roditelji iz Kotorskog najavili da će bojkotovati njegov prijedlog da djeca slušaju "jezik bošnjačkog naroda" i da im tako bude upisano u školskim knjižicama, ali da će nastaviti da pohađaju nastavu prema planu i programu Republike Srpske.

Za osnovce i srednjoškolce u Republici Srpskoj počela je nova školska godina. Školsko zvono oglasiće se u 187 osnovnih i 92 srednje škole.

Oko 160 učenika bošnjačke nacionalnosti neće krenuti na nastavu u školama u Vrbanjcima, Konjević Polju i Kotorskom. Roditelji bošnjačke djece kažu da nisu riješeni njihovi zahtjevi u vezi sa uvođenjem nacionalne grupe predmeta od drugog do devetog razreda, zapošljavanjem bošnjačkih nastavnika, kao ni u vezi sa, kako kažu, uvođenjem bosanskog jezika kao zvaničnog jezika koji uče njihova djeca.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović danas je posjetila Osnovnu školu "Desanka Maksimović" u Trnu u Laktašima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije