Obrazovanje

Malešević: Uskoro nacrt novog zakona o osnovnom obrazovanju

Malešević: Uskoro nacrt novog zakona o osnovnom obrazovanju
Malešević: Uskoro nacrt novog zakona o osnovnom obrazovanju

BANJALUKA- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević očekuje da će Vlada u prvoj polovini decembra utvrditi nacrt novog zakona o osnovnom obrazovanju, koji će u narednoj godini biti upućen u skupštinsku proceduru.

Nakon prisustvovanja sastanku Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić", Malešević je rekao novinarima da je radna verzija novog zakona o osnovnom obrazovanju objavljena na sajtu resornog ministarstva, te da očekuje sugestije direktora i prosvjetnih radnika da bi ovaj zakon bio što kvalitetniji.

"Novi zakon o osnovnom obrazovanju trebalo bi da prati ono što smo predvidjeli u Strategiji razvoja obrazovanja u periodu 2016-2020. godina. Primjedbe i sugestije na ovaj zakon treba dostaviti radnoj grupi", istakao je Malešević.

Govoreći o bezbjednosti učenika i nastavnika u školama Republike Srpske, Malešević je rekao da je resorno ministarstvo, nakon terorističkog napada u Francuskoj, poslalo dopis svim osnovnim, srednjim školama i fakultetima da pojačaju dežurstva nastavnika i radnika škole, u smislu da prate ko sve dolazi u školu da bi eventualno spriječili neželjene posljedice.

Malešević je rekao da je resorno ministarstvo u ovom pogledu pojačalo saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje je poslalo nalog svim policijskim stanicama da patrole češće obilaze škole i da školski policajci budu postavljeni u škole.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka Dušan Mišljenović rekao je novinarima da je na sastanku raspravljano o prednacrtu novog zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

"Aktiv direktora uputiće sugestije i primjedbe radnoj grupi koja se bavi nacrtom ovog zakona da bi zakon bio što bolje primjenjiv u praksi", istakao je Mišljenović.

Mišljenović je rekao da Aktiv direktora želi da se u pogledu ovog zakona razriješe još neke dileme oko prijema radnika, uslova prijema direktora škola, te izdavanja školskog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije