Obrazovanje

Malešević: Za stipendije predviđeno 1.970.000 KM

Malešević: Za stipendije predviđeno 1.970.000 KM
Malešević: Za stipendije predviđeno 1.970.000 KM

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske stipendiraće ove akademske godine 1.000 studenata u Republici Srpskoj, za šta je budžetom planirano 1.970.000 KM, rekao je danas resorni ministar Dane Malešević.

Malešević je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da mjesečni iznos stipendije iznosi 200 KM i da će biti isplaćivane u deset jednakih rata.

Prema Maleševićevim riječima, uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeljene su 724 stipendije, i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta 601 stipendija, studentima drugog ciklusa studija 67 stipendija i studentima trećeg ciklusa pet stipendija.

"Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama, koje se ne finansiraju iz budžeta, dodijeljena je 51 stipendija", rekao je Malešević.

On je istakao da je Komisija za dodjelu stipendija predložila da ostalim studentima prvog ciklusa studija bude dodijeljeno 240 stipendija, studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske prvog ciklusa studija 24 stipendije i studentima sa invaliditetom, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica prvog, drugog i trećeg ciklusa studija 12 stipendija.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić istakla je da se na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj za 2015. godinu prijavio 1.921 student.

"Uslove konkursa nije ispunilo 380 studenata, dok je 541 student ispunio uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte", rekla je Pejićeva.

Ona je istakla da su studenti koji su ispunili uslove, a istovremeno su konkurisali za stipendiju u Fondaciji "Dr Milan Jelić", imali priliku da se opredijele i najčešće su se opredjelili za stipendiju iz Fondacije, jer je iznos te stipendije veći nego stipendija koju dodjeljuje ministarstvo prosvjete.

"Studenti koji konkurišu za stipendije u opštinama u Srpskoj imali su obavezu da se u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste izjasne koju stipendiju žele da prihvate", navela je Pejićeva.

Ona je rekla da će konačna rang-lista stipendista biti u toku dana objavljena na portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Pejićeva je najavila da će ugovori sa studentima kojima je dodijeljena stipendija u kategoriji studenata sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske biti potpisani u petak i ponedjeljak, 27. i 30. marta, od 9.00 do 16.00 časova u prostorijma Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Ostali studenti će dobiti rješenje i nemaju obavezu da zaključuju ugovore", rekla je Pejićeva.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ranije dodijelilo 71 stipendiju studentima iz Srpske koji studiraju u inostranstvu, ističući da je iznos za te stipendije 191.000 KM.

Pejićeva je rekla da studenti koji studiraju u inostranstvu dobijaju jednokratnu pomoć, te da visina stipendije za studente prvog ciklusa studija iznosi 2.000 KM, drugog ciklusa studija 2.500 KM, a trećeg ciklusa studija 3.000 KM.

Ona je rekla da, osim ovih stupendija, Ministarstvo prosvjete i kulture dodjeljuje i pomoć studentima deficitarnih zanimanja.

Pejićeva je rekla da su, prema odluci Vlade Srpske, nastavnici matematike i fizike deficitarna zanimanja, te da će se u narednom periodu biti provedena procedura da studenti sa ovih studijskih programa dobiju i te stipendije.

"U 2013/2014. godini 361 student je ostvario pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja, a u budžetu su bila obezbijeđena sredstva od 432.000 KM. Mi očekujemo da će i u ovoj akademskoj godini isti ili veći broj studenata ostvariti pravo i za pomoć studentima koji studiraju na deficitarnim zanimanjima", dodala je Pejićeva.

Ona je istakla da studenti koji studiraju na deficitarnim zanimanjima imaju istovremeno pravo i na stipendiju za uspješne studente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije