Mali bilingvisti dobri u paralelnim aktivnostima

Agencije - 16.04.2012 07:50
Mali bilingvisti dobri u paralelnim aktivnostima

VAŠINGTON - Djeca koja govore dva jezika lakše paralelno obavljaju dvije aktivnosti, ali imaju problema sa rječnikom u oba jezika, pokazali su rezultati kanadskog istraživanja.

Kanadski psiholozi s univerziteta "Jork" u Torontu došli su do tog otkrića obavivši ispitivanja na više dvojezičkih populacija, prenijeli su francuski mediji.

Psiholozi su ispitivali saznajne sposobnosti 104 djeteta starosti od šest godina, pri čemu je, sa jedne strane, bila grupa anglofone djece, a sa druge ona sastavljena od malih bilingvista - dvojezičara (engleski-francuski, engleski-španski i engleski-kineski).

Djeci su postavljani kako zadaci istovremenog obavljanja određenih funkcija na računaru - gdje su se bolje snalazili bilingvisti, tako i gramatičke vježbe, konjugacija i vokabular - gdje su bila bolja djeca koja su govorila samo engleski jezik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Provjera znanja učenika devetih razreda u RS

  27.04.2015 10:02 - Srna

  BANJALUKA - Učenici devetih razreda iz 83 osnovne škole u Republici Srpskoj danas i sutra radiće testove iz srpskog jezika i matematike, radi utvrđivanja koliko znanja, umijeća i vještina posjeduju iz ovih predmeta tokom cijelog osnovnog školovanja.

 • Prosvjetari u štrajku od 11. maja

  27.04.2015 08:20 - Z. Čekić

  BIHAĆ - Sindikati zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju USK najavili su ponovo da će stupiti u generalni štrajk, a proteste svih radnika najavili su za 11. maj.

 • Raspisan konkurs za međunarodnu razmjenu studenata

  26.04.2015 10:34 - Srna

  BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je konkurs za međunarodnu razmjenu studenata na osnovu novog Pravilnika o sufinansiranju međunarodne razmjene studenata i akademskog osoblja koji je stupio na snagu u aprilu.

 • Učenici u Hrvatskoj biraće predmete prema svom interesu?

  25.04.2015 13:17 - Agencije

  ZAGREB - Učenici u Hrvatskoj bi uskoro mogli da sami biraju predmete koje žele da uče, a moguće je i ukidanje sistema predmeta i časova, piše "Večernji list".

 • Novosadski univerzitet odbio 30 bh. diploma

  25.04.2015 08:07 - Goranka Vranić

  BANJALUKA - Novosadski univerzitet odbio je da nostrifikuje oko 30 sumnjivih diploma sa Evropskog univerziteta u Brčkom, ali i drugih, uglavnom privatnih fakulteta u BiH.

 • Dekan zaključao vrata inspektorima

  24.04.2015 19:01 - M. Lingo-Demirović

  SARAJEVO - Uzeir Bavčić, dekan Pedagoškog fakulteta u Sarajevu, u petak nije dozvolio inspektorima Uprave za inspekcijske poslove KS da uđu u zgradu tog fakulteta kako bi provjerili poslovanje i zakonitost.

 • Evropski univerzitet: Sve diplome su u skladu sa zakonom

  24.04.2015 14:27 - N.N.

  BRČKO - Evropski univerzitet u Brčkom ističe da su sve diplome koje je do sada izdao u skladu sa zakonom i da nisu tačne tvrdnje objavljene u tekstu "Fakultet u Brčkom 'štancovao' diplome prije nego što je osnovan?!"

  Foto
 • Neophodno informatički opremiti škole

  24.04.2015 12:04 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ukazao je na važnost informatičke opremljenosti škola u Srpskoj jer su računari potrebni za učenje.

 • Malešević: Čitanje, najbolji put do novih znanja

  23.04.2015 16:33 - N.N.

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je čitanje jedan od najboljih načina da se dođe do novih znanja, spoznaja i određenih iskustava koja su veoma korisna.

 • »Soft Skills Academy« kuca na vrata

  23.04.2015 15:44 - N.N.

  Ukoliko želite dа nаučite nešto novo, što bi moglo doprinijeti poboljšаnju vаših vještinа neophodnih zа potencijаlno, buduće zаpošljenje pravi je trenutak da se prijavite na "Soft Skills Academy" seminar koji će održati početkom maja u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

 • Stručnom praksom do kvalitetnog kadra

  23.04.2015 12:05 - Srna

  LAKTAŠI - Aktivnije učešće preduzeća u nastavnom procesu, odnosno organizovanju stručne prakse, rezultiraće stvaranjem obučene radne snage koja je spremna da se odmah uključi u proizvodni proces po završetku školovanja i za koju nisu potrebna dodatna ulaganja u obuku, ističu u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

 • Važna afirmacija i razvoj školskog sporta

  23.04.2015 10:43 - Srna

  BANJALUKA - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović ukazala je na važnost razvoja i afirmacije školskog sporta, jer mladi tako imaju bolji psiho-fizički razvoj.

 • Malešević: Spriječiti korupciju u obrazovanju

  23.04.2015 10:12 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je danas u Banjaluci da je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske utvrdilo zakonske i podzakonske akte kojima se nastoji spriječiti korupcija u obrazovanju.

 • Fakultet u Brčkom »štancovao« diplome prije nego što je osnovan?!

  22.04.2015 13:45 - N.N.

  NOVI SAD - Na Novosadski univerzitet stižu diplome na nostrifikaciju sa Evropskog univerziteta u Brčkom koje su izdate prije nego što je što je fakultet osnovan.

 • Više od 40.000 visokoobrazovanih osoba u BiH nema posao

  22.04.2015 08:44 - N.N.

  Prema statističkim podacima, u februaru 2015. godine 556.868 osoba u BiH je tražilo posao.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.