Obrazovanje

Manje prvačića neće zatvoriti škole

Manje prvačića neće zatvoriti škole
Foto: NN Arhiva | Manje prvačića neće zatvoriti škole

BANJALUKA - Iako iz godine u godinu imamo sve manje đaka u osnovnim školama u RS, nadležni kažu da naredne školske godine neće doći do stavljanja katanca na škole, ali ni do gašenja područnih odjeljenja.

Direktori obrazovnih ustanova ističu da na jesen neće doći do zatvaranja škola, a s njima su saglasni i iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

"Ove godine neće biti ugašena nijedna škola, barem kada je u pitanju banjalučka regija", kazao je za "Nezavisne" Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Prema njegovim riječima, među područnim školama na banjalučkoj regiji ove jeseni u klupe neće sjesti nijedan prvačić u selu Ledenice, kod Banjaluke.

"To je odjeljenje OŠ 'Vojislav Ilić' iz Krupe na Vrbasu, ali ipak neće biti zatvoreno, jer će u kombinovanom odjeljenju nastavu pohađati šest đaka od drugog do petog razreda", kazao je Popržen.

Stevica Đogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, kazao je da je, nažalost, i ove školske godine upisan manji broj učenika, ali to ipak neće dovesti do toga da budu ugašene neke škole u prijedorskoj regiji.

"U narednoj školskoj godini nema gašenja škola, a neće biti ugašeno nijedno područno odjeljenje" kazao je Đogazović.

Elvira Mijić, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije, ističe da je na nedavno održanom sastanku Aktiva direktora u njihovoj regiji ustanovljeno da neće doći do gašenja škola, a takođe ni do gašenja područnih odjeljenja.

Gašenje osnovnih škola na jesen nije predviđeno ni u hercegovačkoj regiji, potvrdio je Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

"Mi, na primjer, godinama u Trebinju imamo isti broj učenika, ali u Gacku i Bileći primjetan je pad broja učenika", kazao je Mrdić za "Nezavisne".

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, prosvjete i kulture RS, kazao je da ima od ministra prosvjete i kulture RS čvrsto obećanje da u narednoj školskoj godini neće doći do gašenja škola u RS.

"Zabrinjava činjenica da svake godine imamo sve manje đaka i toga je svjestan i sam ministar, ali smatram da će na jesen sve škole u RS nastaviti da rade, a samim tim i svi prosvjetni radnici", kazao je Gnjatić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da su prošle godine uradili veliku racionalizaciju mreže osnovnih škola u RS, ali da u ovoj godini takve aktivnosti nisu planirane programom rada. Podsjećamo, lani je u RS zatvoreno 15 područnih škola.

"Biće zatvorene samo one škole u kojima ne bude nijednog učenika i jedinica lokalne samouprave zatraži njeno zatvaranje", kazali su iz Ministarstva.

U 77 područnih odjeljenja za narednu školsku godinu nije upisan nijedan prvačić, u 93 područna odjeljenja upisan je po jedan učenik, dok su u 73 područna odjeljenja upisana po dva učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije