Obrazovanje

Mataruga: Sprovešćemo odluku Ustavnog suda

Mataruga: Sprovešćemo odluku Ustavnog suda
Foto: Arhivska fotografija | Mataruga: Sprovešćemo odluku Ustavnog suda

BANJALUKA - Manifestacijom "Dani Univerziteta" biće obilježene 42 godine uspješnog rada i postojanja Univerziteta u Banjaluci, najavio je Milan Mataruga, rektor ove institucije.

U okviru manifestacije, koja će trajati od 4. novembra do 12. decembra, pored brojnih drugih dešavanja, biće održana i svečana akademija u Banskom dvoru u Banjaluci, kao i promocija doktora nauka, a u krugu Filološkog fakulteta biće postavljena bista Vuka Karadžića.

Komentarišući odluku Ustavnog suda RS, Mataruga je rekao da će Univerzitet njihovu odluku sprovesti u praksi ako je tačno da je sud utvrdio da član Statuta Univerziteta, koji se odnosi na ograničavanje mandata dekana fakulteta, nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Kada je riječ o nacrtu novog zakona o visokom obrazovanju, rektor je istakao da je ponovo formirana radna grupa za pripremu ovog akta, te da bi bilo dobro da se u narednom periodu organizuje sastanak dekanskih kolegijuma dva javna univerziteta u RS i da se pokušaju usaglasiti stavovi o ključnim njegovim elementima između dekana, rektora i prorektora ovih univerziteta.

Komentarišući odluku u vezi s prijemom studenata pripravnika na fakultete, prvi čovjek Banjalučkog univerziteta naveo je da finansiranje pripravničkog staža studenata od ove godine ne mora biti isključivo iz vlastitih sredstava fakulteta, te da će za one koji nemaju sredstva ona biti obezbijeđena iz zajedničkih sredstava Univerziteta, putem donatora i iz drugih izvora.

Govoreći o osnivanju studijskog programa veterinarstva na Univerzitetu u Banjaluci, Mataruga kaže da će u narednom periodu biti vođeni razgovori o opravdanosti njegovog pokretanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije