Obrazovanje

Matematika privukla studente i učenike

Matematika privukla studente i učenike
Matematika privukla studente i učenike

BANJALUKA - Potraga za blagom odvijala se danas u centru Banjaluke, zbog čega je neko vrijeme bio obustavljen i saobraćaj u dijelu ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Naime, ovo je bio dio programa manifestacije ''Dan matematike'' koju je organizovalo Ministartsvo nauke i tehnologije RS.

Nastavak manifestacije koja je prošle sedmice počela na Prirodno-matematičkom fakultetu privukao je veći broj posjetilaca u parku ''Petar Kočić''.

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, rekao je da se nada da će u buduće ova manifestacija trajati više dana.

''Želja je da ukažemo na značaj i važnost matematike kao discipline koja je jedna od ključnih u razvoju nauke'', rekao je Komić.

Učenici i studenti pripremili su zanimljive prezentacije i igre, među kojima su  potraga za blagom, legende o šahu, cezarov disk, binarni brojevi.

''Pripremile smo prezentaciju povezanosti mode i matematike, odnosno krojenja i određivanja tačnih dimenzija. U prezentaciju smo uključile i geometriju lica koja je bitna kod šminkanja'' rekla Kristina Malić, učenica banjalučke Gimnazije.

Manifestacija je održana pod sloganom ''Matematika nije bauk'', a na zanimljiv način to su pokazali studenti PMF-a.

''U potrazi za blagom studenti će pomoću matematike da što preciznije odrede gdje je blago'', rekla je Tatjana Zec, studentkinja PMF-a.

Manifestaciju su pomogli PMF, Ekonomski i Građevinski fakulteti, Gimnazija iz Banjaluke,  Centar za promociju nauke iz Beograda i M:tel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije