Obrazovanje

Medicinska škola karta za inostranstvo

Medicinska škola karta za inostranstvo
Medicinska škola karta za inostranstvo

BANJALUKA - Hoću da postanem ljekar, da radim u banci, da budem profesor engleskog jezika... samo su neke od želja koje su sa ekipom "Nezavisnih" podijelili pomalo zabrinuti i uzbuđeni dojučerašnji osnovci, koji su danas pohrlili u banjalučke srednje škole kako bi predali upisne dokumente za aplikaciju.

Svoja vrata za nove srednjoškolce danas je otvorilo 417 srednjih škola u RS, a prema preliminarnim očekivanjima Ministarstva prosvjete i kulture, u njih bi u školskoj 2015/2016. trebalo da bude upisano 11.712 đaka. Samo u najvećem gradu RS 12 državnih srednjih škola otvorilo je 2.412 slobodnih mjesta za nove đake.

Omanjim patroliranjem kroz nekoliko banjalučkih srednjih škola, u koje su se slile rijeke budućih srednjoškolaca, već prostim okom smo zaključili da je najveći broj njih pohrlio u Medicinsku školu. Za buduće medicinske sestre, akušerke i farmaceutske tehničare ove godine otvorene su 224 upisne pozicije. Ipak, za sve zainteresovane neće biti mjesta. 

Ovo nam je nerado potvrdio i Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole, i dodao da ova škola, nažalost, ni ove godine neće izaći u susret interesovanju svih onih koji žele da je upišu.

"Iako nerado ovo priznajem i ne želim da obeshrabrim one koji nam dolaze, ni svi koji ispunjavaju uslove neće biti upisani. Prošle godine morali smo da odbijemo 80 đaka koji su primarno ispunjavali uslove, tako da će svakako biti potrebno dosta više od 60 ulaznih bodova da bi se upisali u ovu školu", rekao je on.

Jagodić je dodao da se gotovi svi učenici zbog želje da odu u inostranstvo odlučuju za učenje njemačkog jezika u školi.

Ispred ove škole nam je svoju veliku želju da upiše upravo Medicinsku školu i da u budućnosti postane ljekar izrazila učenica Anđela Savić.

"Oduvijek mi je bila želja da postanem doktor. Iako je veliki broj zainteresovanih za upis u školu u koju želim i ja, bila sam odličan đak u osnovnoj i mislim da će za mene ovdje biti mjesta", rekla je ona.

I u banjalučkoj Gimnaziji je danas bila gužva. Zoran Pejašinović, direktor, kaže da je ipak zainteresovanost za upis u Gimnaziju toliki da u najvećem broju slučajeva oni koji ispune uslove pri predaji dokumenata uspiju i da se upišu u ovu školu.

"Proteklih godina smo primijetili, i ta situacija se na naročit način prelama na Gimnaziji, da je smanjen upisni pritisak na našu školu, i to najvećim dijelom zbog demografskih razloga. Djece nema toliko koliko se pozicija otvara i iako se na nivou RS planira upisati oko 11.500 djece, mislim da toliko djece za upis neće biti", rekao je on.

Gimnazija ove godine upisuje 11 odjeljenja i brojaće ukupno 286 učenika. Svome mjestu među njima se nada i Marija Žarić, dojučerašnja učenica banjalučke Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš".

"Mislim da je ovo škola koja mi otvara perspektivu za veliki broj fakulteta u budućnosti, a želim da se upišem na jezički smjer kako bih nakon toga studirala jezike", rekla nam je ona.

Iako je upis u većini banjalučkih škola počeo u osam časova ujutro, ispred nekih od njih, poput banjalučkog Elektrotehničkog centra "Nikola Tesla", već oko 11 sati nalazila se tek nekolicina đaka. Slika polupraznih hodnika i školskog dvorišta je ukazivala na to da se osnovci i dalje teže odlučuju za one programe u kojima prevladavaju prirodne nauke.

S druge strane, u susjednoj Ekonomskoj školi, koju smo posjetili u gotovo isto vrijeme kao i Elektrotehničku, zatekli smo veliku gužvu. Graja i gužva uoči upisa veoma su očit pokazatelj da veliki broj mladih ljudi nije imun na ovdašnja primanja u finansijskom sektoru, koji već dugi niz godina kotira kao onaj u kojem su plate najviše.

Igor Đurić, koji je stigao u Banjaluku iz Laktaša da bi predao dokumente za upis upravo u ovu školu, rekao nam je da je pohađanje Ekonomske škole u njegovoj porodici određen vid tradicije.

"Moja sestra je završila ovu školu. Dok se školovala, shvatio sam da mi je ovaj program jako blizak i da mi se dopada način na koji rade. Tako sam i ja donio odluku da je pohađam", rekao je.

Prvi krug upisa u srednje škole širom RS otvoren je još u utorak.

Malešević: Pažljivo birajte zanimanja

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, čestitao je svim učenicima i nastavnicima završetak školske 2014/15. godine, te  zahvalio svima koji su doprinijeli da ona bude okončana uspješno jer je počela sa poteškoćama u nastavi u pojedinim opštinama stradalim u prošlogodišnjim poplavama. Maturantima osnovnih i srednjih škola ministar je savjetovao da pažljivo biraju buduće  zanimanje te da taj izbor usklade sa svojim talentima i afinitetima, ali i na osnovu saznanja o deficitarnim profilima da bi se kasnije lakše zaposlili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije